Састанак Орлића са амбасадором Холандије

Састанак Орлића са амбасадором Холандије

30/01/2023 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбсадором Краљевине Холандије Јостом Реинћесом, са којим је разговарао о билатералним односима и међупарламентарној сарадњи.

 

Др Орлић је оценио да је Холандија важан економски партнер и један од водећих страних инвеститора у Републици Србији. С тим у вези, поздравио је све досадашње, али и будуће инвестиције из Холандије, истичући да је Србија најбоља земља за улагања у овом делу Европе.

Амбасадор Реинћес потврдио је растући интерес потенцијалних холандских инвеститора за улагања у Србију, с обзиром на повољан пословни амбијент и изузетне услове које наша земља пружа.

Саговорници су током састанка констатовали да потенцијали за сарадњу постоје у бројним областима од заједничког интереса, првенствено када је реч о туризму и ИТ сектору. Наглашена је спремност за повезивање два парламената, како кроз размену посета на свим нивоима, тако и кроз активности Посланичке групе пријатељства са Краљевином Холандијом и радних тела у НС РС. Др Орлић је најавио да се наредних дана у НС РС очекује расправа о законским актима који се односе на правосуђе, а којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године, што је амбасадор Реинћес поздравио. „Обавили сте велики и успешан посао, и на томе честитам“, поручио је амбасадор.

Говорећи о ситуацији у јужној српској покрајини, председник НС РС је истакао да безбедност српског народа на КиМ, поштовање потписаних споразума и неодложно формирање ЗСО за Србију остају кључна питања за која пуну подршку очекује од свих.

„Србима на КиМ се крше основна људска права, пребијају их, хапсе без разлога и иједног доказа, уништавају им се животи због „вербалног деликта“, а најекстремнији пример насиља је рањавање српске деце на Бадње вече. Аљбин Курти генерише кризе из дана у дан и, упркос оваквим немогућим условима, настављамо да водимо озбиљну и одговорну политику – политику коју у нашој земљи предводи председник Александар Вучић, а коју воде и Народна скупштина Републике Србије и Влада Србије“, поручио је др Орлић.

Амбасадор Реинћес је изразио жаљење због рањавања српских дечака на Бадње вече, као и наду да ће дијалог Београда и Приштине резултирати имплементацијом до сада постигнутих договора, укључујући и формирање Заједнице српских општина.