Unapređivati saradnju Srbije i Hrvatske zarad dobrobiti građana obeju zemalja

Unapređivati saradnju Srbije i Hrvatske zarad dobrobiti građana obeju zemalja

29/01/2023 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman postigli su sinoć u Subotici dogovor o koracima koji imaju za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba, kako otvorena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

Dačić je, nakon razgovora sa Grlić Radmanom, pred početak manifestacije “Veliko prelo” naveo da je tokom sastanka ocenjeno da, bez obzira na to što mislimo različito o pitanjima iz prošlosti, moramo da tražimo načine i mehanizme za saradnju.

On je preneo da obojica pozdravljaju okvir razgovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Pleković na Samitu u Davosu.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da je sa Grlić Radmanom postigao dogovor da u narednim mesecima bude pripremljena platforma za njihov bilateralni sastanak.

Dačić je istakao da je dogovoreno da u narednih mesec dana bude održan sastanak saradnika ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, koji bi trebalo da naprave pregled pitanja koja će biti predmet razgovora na bilateralnom susretu.

Neophodno je, kako je rekao, da se napravi analiza stanja i spisak pitanja kojima će se Beograd i Zagreb baviti, kao i da se vidi ko će sa strane Srbije biti nacionalni kordinator za saradnju sa Hrvatskom.

On je najavio da će ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević sa Grlić Radmanom, koji je ministar za spoljna i evropska pitanja, razgovarati o iskustvima Hrvatske vezanim za evropske ingeracije, kao i pitanjima vezanim za određena poglavlja.

Dačić je, takođe, pozdravio saradnju Srba u Hrvastskoj i Hrvata u Srbiji i kao pozitivno ocenio to što Srbi učestvuju u vlasti u Hrvatskoj, kao i to što važnu ulogu u Vladi Srbije ima ministar Tomislav Žigmanov, koji je aktivan i u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Istovremeno, prvi popredsednik Vlade je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ima priliku da prisustvuje “Velikom prelu” – jednoj od manifestacija vezanih za Hrvate u Srbiji.

Ministar inostranih poslova Hrvatske je naglasio da je u interesu građana da zvaničnici dveju zemalja sarađuju, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se sastao sa Dačićem na “Velikom prelu”, koje u Subotici duže od jednog veka organizuju Hrvati.

Grlić Radman je naveo naredne korake u odnosima dveju zemalja, od rada na inventaru prioritetnih pitanja o kojima će se razgovarati, do dolaska ministarke za evropske integracije Tanje Miščević u Zagreb, jer je, kako je naglasio Hrvatskoj u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu.

On je naveo da je tokom večerašnjeg razgovora predstavio plan koji podrazumeva sastanak pomoćnika ministara spoljnih poslova dveju zemalja, dok će sledeća stavka biti sastanak koordinatora za otvorena pitanja na nivou državnih sekretara.

Ministar je ukazao na to da Hrvatska ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i da očekuje da Srbija imenuje svoju, uz napomenu da je ta osoba u rangu zamenika ministra.

Dobra vest je to što će se nastaviti rad na rasvetljavanju sudbine nestalih, a Hrvatska traga za 1.816 ljudi, istakao je on i dodao da predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović u ponedeljak, 30. januara, stiže u Zagreb, gde će se sastati sa svojom koleginicom iz Ministarstva hrvatskih branitelja.