UGOVOR ZA STUDIJU UNAPREĐENJA ZAŠTITE OD VODA U SLIVU REKE KOLUBARE

UGOVOR ZA STUDIJU UNAPREĐENJA ZAŠTITE OD VODA U SLIVU REKE KOLUBARE

28/07/2015 Off By

Studija je deo projekta koji finansira Vlada Japana sa 3,6 miliona dolara, a sprovodi Program UNDP u saradnji s Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, čiji je direktor Marko Blagojević rekao da je ovom donacijom Japan postao najveći bilateralni donator Srbije nakon poplava


marko-blagojevic

PROGRAM Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Institut vodoprivredu “Jaroslav Černi” potpisali su danas u Beogradu ugovor za izradu Studije unapređenja zaštite od voda u slivu reke Kolubare, koji je tokom prošlogodišnjih poplava pretrpeo najveću štetu.

Studija je deo projekta koji finansira Vlada Japana sa 3,6 miliona dolara, a sprovodi Program UNDP u saradnji s Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, čiji je direktor Marko Blagojević rekao da je ovom donacijom Japan postao najveći bilateralni donator Srbije nakon poplava.
“Ukupna šteta od poplava iz maja prošle godine iznosila je preko 1,7 milijardi evra. Samo u basenu Kolubare procenjena šteta je između 900 miliona i jedne milijarde evra”, rekao je Blagojević.
Blagojević je istakao da je gruba procena da je za izgradnju sistema koji bi trebalo da štite opštine u kolubarskom basenu potrebno 110 miliona evra.
“Za realizaciju tog posla biće potrebne godine”, rekao je Blagojević i naveo da je za prethodnih 20 godina u Srbiji napravljeno 19 brana, a samo ove godine biće napravljeno 23. Dodao je da bi na jesen u skupštinskoj proceduri trebalo da bude Predlog zakona o upravljanju rizikom elementarnih nepogoda koji će predstavljati zaokružen sistem i doprineti da Srbija bude spremna za situaciju kakva je bila poplava u maju 2014. godine.
Stalna predstavnica Progama UNDP u Srbiji, Irena Vojačkova – Solorano istakla je da je cilj projekta dugoročno planiranje mera za sprečavanje ili bar za umanjivanje posledica katastrofa.
Ambasador Japana u Beogradu Juici Takahara rekao je da su u zaštiti od poplava u Srbiji potrebna dugoročna rešenja i da će projekat pomoći najugroženijim opštinama da izrade tehničku dokumentaciju za izgradnju sistema odbrane od poplava što će omogućiti veću zaštitu ljudi i niži stepen ugroženosti od poplava. On je istakao da se narod Japana seća pomoći Srbije posle katastrofalnog cunamija i da je finansijska podrška Japana koji se i sam “stalno hvata u koštac s prirodnim katastrofama”, izraz solidarnosti i pomoći srpskom narodu.<


DOGAĐAJI – DANAS

rasim287MINISTAR LJAJIĆ RAZGOVARAO SA DIREKTOROM YUTE

Ljajić je istakao da je novim Zakonom o turizmu, čiji će predlog biti na narednoj sednici Vlade i

 

 

vma287SAOPŠTENJE VMA: PREMINULA DR OLIVERA JOVANOVIĆ

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uputili su saučešće porodici Jovanović Press

 

 

vlada 257SEDNICA VLADE: ZAKONOM DO KVLATETNIJIH UDŽBENIKA

Planirano je da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru u naredne tri godine umanji rashode na zarade zaposlenih

 

 

_dusan-janjic0DUŠAN JANJIĆ: SUSPENDOVANJE SPORAZUMA O OSIGURANJU JE PITANJE NOVCA

Janjić je kazao da veruje da je pitanje osiguranja vozila ostavljeno za naredni sastanak premijera Srbije i Kosova,