Амбасада Јапана донирала возило за особе са инвалидитетом у Шапцу

Амбасада Јапана донирала возило за особе са инвалидитетом у Шапцу

25/01/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је данас у Шапцу да је набавка возила са платформом за инвалидска колица и даље веома скупа, али су та возила изузетно важна и корисна за особе са инвалидитетом, које без помоћи других и помагала, не могу да се крећу.

 

Селаковић је, након потписивања Споразума о донацији између Удружења параплегичара Мачванског округа и Амбасаде Јапана у Републици Србији, указао на важност донације Владе Јапана, додавши да је возило за превоз особа са инвалидитетом једно од пет возила овакве врсте у Србији и да то показује колико ће ниво социјалне заштите и кампања коју ресорно министарство спроводи „Србија без баријера“ бити видљивије и у Шапцу.

„Оваква једна донација је за нас од велике помоћи. Кад кажем за нас, мислим на Министарство на првом месту, јер ово значи да је једну веома важну бригу, захваљујући нашим пријатељима из братског и пријатељског Јапана, наше Министарство сада пребринуло. Сада можемо да се усредсредимо на неки други округ и да се трудимо да обезбеђујемо овакву врсту возила“, рекао је министар.

Селаковић је подсетио на то да је Шабац лидер у пружању права и услуга и да је у овогодишњем буџету за потребе социјалне заштите, издвојио 322 милиона динара.

Министарство је за Шабац у прошлој години издвојило 18,5 милиона динара само за потребе особа са инвалидитетом, од чега Удружењима 2,3 милиона динара, док је за помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 16,3 милиона динара, истакао је министар уз напомену да у Шапцу постоје таква два предузећа, али да верује да ће са кампањом Министарства, која ће промовисати запошљавање особа са инвалидитетом, бити много више, посебно данас када је у Србији изражена потреба за новом радном снагом.

Селаковић је изразио захвалност Влади Јапана на значајној донацији, узимајући у обзир да Влада Србије и Министарство на чијем је челу, посебну пажњу посвећују унапређењу положаја особа са инвалидитетом, њиховом квалитетнијем животу и што већем укључивању у друштвену заједницу.

Амбасадор Јапана Кацумата Такахико изразио је захвалност Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на напорима за унапређење социјалне заштите на националном нивоу.

„Овим пројектом ће Влада Јапана обезбедити специјално возило са платформом за инвалидска колица у вредности од 48.730 евра. Изузетно сам задовољан што ћемо обезбедити сигуран и поуздан свакодневни транспорт ка медицинским и другим установама корисницима у инвалидским колицима Мачванског округа, али што ће њихов живот учинити бољим и испуњенијим“, истакао је амбасадор Јапана.

Такахико је истакао да је овај пројекат део дугорочне хуманитарне помоћи Владе Јапана Србији и подсетио на то да је до сада реализовано 246 пројеката широм Србије у областима здравствене заштите, образовања, животне средине и социјалне заштите.

Амбасадор Јапана је додао да је свака донација усмерена на безбедност људи и да то показује пажњу коју је Јапан усмерио ка грађанима Србије.
Председник Удружења параплегичара Мачванског округа Здравко Јокић захвалио се Амбасади Јапана што је препознала напоре организације да се члановима, али и свим особама са инвалидитетом у Шапцу, омогући приступачан и достојанствен превоз.

Градоначелник Шапца Александар Пајић изразио је задовољство и захвалност Влади Јапана, јер је су у једном дану направили искорак у квалитету живота свих грађана Шапца и Мачванског округа и нагласио да ће све трошкове за употребу возила обезбеђивати Град.

Селаковић је обишао просторије Удружења параплегичара Мачванског округа, након чега је одржао радни састанак са градоначелником, Чланом већа за социјалну политику, директорима Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, Фонда ПИО, Националном службом за запошљавање (НСЗ) и Инспекције рада.

Споразум су потписали амбасадор Јапана Кацумата Такахико и председник Удружења параплегичара Мачванског округа Здравко Јокић. Споразумом је обезбеђено 48.730 евра овом удружењу за набавку специјалног возила са рампом.