Држава одлучна у пружању подршке мерама пронаталитетне политике

Држава одлучна у пружању подршке мерама пронаталитетне политике

25/01/2023 Off By BERB

Foto: Dejan Urošević

Потпомогнута оплодња донираним репродуктивним материјалом представља круну подршке државе, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на конференцији за новинаре поводом прибављања првих донираних јајних ћелија из банке репродуктивног материјала из Шпаније.

 

Министарка је истакла да је поносна на чињеницу да је наша земља показала спремност, одлучност и пре свега стабилност да финансијски подржи ову меру пронаталитетне политике.

Према њеним речима, у последњих 10 година, а посебно од 2018. године, уз велику подршку председника Србије Александра Вучића и председнице Владе Србије Ане Брнабић, постепено су се повећавала права када је у питању подршка у домену потпомогнуте оплодње.

Кисић је подсетила да се у претходном периоду постепено повећавао број покушаја потпомогнуте оплодње, да би данас био омогућен неограничен број пута за прво дете, да се постепено повећавала старосна граница, да је омогућено да се у овај процес укључе и мушкарци са одређеним проблемима када је у питању фертилитет, као и жене које су у анамнези имале малигна обољења.

Према речима Кисић, постоји потреба за донираним репродуктивним материјалом, чему сведоче стотине парова и жена које су претходних година одлазиле у иностранство и пролазиле компликоване процедуре, а то ће сада моћи да ураде у својој земљи.

Кисић је закључила да је прибављање репродуктивног материјала једна од бројних мера које држава примењује и планира да примењује када је у питању подстицај наталитета.