Посланичка група пријатељства са УК одржала састанак са посланицом Парламента УК

Посланичка група пријатељства са УК одржала састанак са посланицом Парламента УК

24/01/2023 Off By BERB

Foto: patlament.gov.rs

 

Посланичка група пријатељства са Уједињеним Краљевством данас је у Народној скупштини одржала састанак са посланицом Парламента Уједињеног Краљевства Венди Мортон, која борави у вишедневној посети Србији.

 

Невена Ђурић, која се налази на челу Групе пријатељства, на почетку састанка истакла је да је на јучерашњем састанку са Венди Мортон разговарала о великом броју тема, као што су подстицање и укључивање омладине у политички живот и рад државних институција, оснаживања жена и већу присутност на политичкој сцени, али и актуелним темама у земљи и парламентарном животу Европе. Ђурић је још једном подвукла да се Србија води политиком мира и стабилности на челу са председником Србије Александром Вучићем и да је питање безбедности Срба у Јужној покрајини, једно од главних задатака владајуће коалиције. Она је истакла важност и неопходност поштовања и примене свих раније потписаних споразума.

Мортон се захвалила члановима Посланичке групе пријатељства истакавши да јој овакви видови састанака помажу да стекне ближу слику о Србији и различитим политичким мишљењима и ставовима који народни посланици заузимају. Додала је и то да је један од циљева њене посете Србији подршка раду Вестминстерске фондације, која има дугогодишњу сарадњу са Народном скупштином и сагласила се да поред великог броја области у којима две земље блиско сарађују, попут одбране, безбедности и спољне политике, може додатно развијати кроз међупарламентарну сарадњу и размену искустава посланика. Указала је на чињеницу да се Србија и Уједињено Краљевство могу повезати кроз културу, уметност и сарадњу на академском нивоу и поменула добру праксу побратимљења градова две државе.

Прилику да разговарају са колегиницом из британског парламента искористили су и присутни чланови Немања Јоксимовић, Јасмина Каранац, Никола Нешић, др Драгана Ракић, Снежана Пауновић, Милимир Вујадиновић и Зоран Томић, који су са посланицом разговарали о разним видовима сарадње и политичким ставовима странака из којих долазе.