Партнерство са УСАИД-ом на унапређењу енергетске ефикасности

Партнерство са УСАИД-ом на унапређењу енергетске ефикасности

24/01/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарство рударства и енергетике и Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој УСАИД (USAID) потписали су данас Меморандум о разумевању како би заједно радили на унапређењу енергетске ефикасности у Републици Србији. Меморандум су у Музеју Николе Тесле потписали министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и директорка мисије USAID у Србији Брук Ашам, у присуству амбасадора САД у Србији Кристофера Хила.

Потписивање Меморандума уједно је и почетак заједничког програма едукације становништва о енергетској ефикасности. Заједничка едукативна кампања осмишљена је тако да кроз практичне савете о начинима уштеде помогне домаћинствима да смање потрошњу енергије и уштеде новац, а као инспирација за програм коришћен је лик Николе Тесле.

Сарадњом са УСАИД-ом на пројекту „Боља енергија“ радиће се на томе да се енергетска ефикасност додатно учврсти као „нови извор енергије“, кроз развој механизама за повећање мера енергетске ефикасности, праћење и контролу резултата, али и путем свеобухватне едукације становништва и подизања свести о томе да је расипање енергије апсолутно недопустиво, нарочито у време глобалне енергетске кризе, рекла је министарка Ђедовић.

Према њеним речима, стимулативне мере Владе у погледу рационалне употребе енергије до сада су дале одличне резултате – уштеда у потрошњи електричне енергије у октобру износила је 15 одсто, у новембру седам, док су грађани у децембру потрошили 9,4 одсто мање електричне енергије него у истом месецу 2021. године.

На тај начин, додала је Ђедовић, право на попуст остварило је скоро 1,4 милиона домаћинстава, односно 44 одсто, највише у Београду, Шапцу, Новом Саду, Сомбору и Нишу и зато је важно да се настави са едукацијом грађана и привреде како би сви заједно имали бенефите од рационалне употребе енергије и енергената.

УСАИД-ов програм „Боља енергија“, вредан 10 милиона долара, покренут је крајем 2021. године и фокусиран је на помоћ у побољшању енергетске ефикасности на општинском нивоу и повећање коришћења обновљивих извора енергије. Програм се већ спроводи у више градова Србије, укључујући Ниш, Сомбор, Ваљево, Књажевац и Панчево.

Поздрављајући партнерство Агенције и Министарства рударства и енергетике, амбасадор Хил је рекао да не може да замисли боље место нити бољи тренутак за формализацију партнерства у енергетици од музеја Никола Тесла у години у којој се обележава 80 година од смрти великог научника.

„Никола Тесла је човек који нас и данас инспирише не само кроз допринос науци, већ и начином на који је приближио наше две земље. Уверавам вас да ћемо у будућности снажно радити на јачању партнерства са Србијом“, истакао је амбасадор Хил.

У Србији се у домаћинствима, јавном и комерцијалном сектору утроши око 50 одсто финалне потрошње енергије. Просечна потрошња топлотне енергије по квадратном местру годишње је око два пута већа од просека у земљама чланицама Европске уније. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се у овом сегменту потрошње енергије спроведу мере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и унапредило стање у енергетском сектору. Само у сектору домаћинстава у наредном периоду требало би да се оствари око 23 одсто овог циља, док највећи изазов за унапређење енергетске ефикасности представљају домаћинства, посебно она у стамбеним зградама.

Енергетска транзиција је транзиција читавог друштва, а не само његових сегмената. У средини енергетске транзиције су грађани, који су главни потрошачи енергије, њихова едукација и информисање, као и изградња капацитета за енергетску ефикасност на свим новоима, а успостављање одрживог механизма финансирања и креирање програма сигурносне мреже за оне којима је потребна, суштински су делови за успешну енергетску транзицију, закључила је директорка УСАИД-oвог пројекта „Боља енергија“ Лена Братић.