ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОМ ПОДРУЧЈУ

ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОМ ПОДРУЧЈУ

23/01/2023 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Услед обимних падавина које су захватиле западни, југозападни и јужни део Србије, дошло је до изливања река и бујичних поплава у 15 средина.
Организације Црвеног крста Србије у градовима и општинама у срединама са поплављеним домаћинствима су од 19. јануара на терену и спроводе процену потреба и помажу најугроженијима у координацији са локалним самоуправама и штабовима за ванредне ситуације.

 

Организације Црвеног крста Србије су већ дистрибуирале интервентне артикле помоћи у складу са најхитнијим потребама становништва.
Највећи број угрожених породица је на Косову и Метохији, где су организације Црвеног крста помогле најугроженијима кроз подршку током евакуације, црпљење воде из поплављених просторија, дезинфекцију зидова, постављање сушилица и дистрибуцију гардеробе и неопходних артикала помоћи, посебно за исхрану беба и деце.

Велики проблем и даље представљају високи нивои водотокова на рекама, оштећена путна мрежа и појаве клизишта.

Црвени крст Србије ће данас, 23. јанура 2023. године, упутити 5 тона помоћи за 111 најугроженијих домаћинстава у општинама Куршумлија, Прокупље, Прибој, Рашка и Сјеница у виду пакета хране и хигијене, сетова за чишћење после поплава, дезинфекционих средстава, чизама, најлона за прекривање и сушилица.

У наредним данима Црвени крст Србије и оперативне организације Црвеног крста у градовима и општинама наставиће да прате ситуацију у поплављеним срединама и пружају помоћ најугроженијима.