55. DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA U GUČI, OD 3. DO 9. AVGUSTA 2015.

55. DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA U GUČI, OD 3. DO 9. AVGUSTA 2015.

28/07/2015 Off By

Sabor će početi u ponedeljak, 3. avgusta kod Spomenika trubaču. Biće otvorena likovna izložba – Muzej trube, zatim i privredna izložba u Sportskom centru. Popodne će u Centru za kulturu biti predstavljena knjiga i publikacija o Saboru. U 20 časova u Centrtu za kulturu počeće predtakmičarski koncert Boljevca i Zlatibora


guca3

 Grozdana Pašin, Udruženje turističkih novinara Vojvodine

U GUČI se obavljaju poslednje pripreme za doček 300.000 gostiju iz svih zemalja sveta, najavljuju organizatori ove manifestacije.

Ove godine na finalnom takmičenju učestvovaće 16 orkestara. Oni su već pobedili na predtakmičenjima u Surdulici, Zlatiboru, Boljevcu, Kotraži i Kovačici. Sviraće poznati majstori trube Boban i Marko Marković, Dejan Petrović i Big bend orkestar, Dejan Lazarević, Ekrem Mamutović, Dejan Jevđić i Elvis Ajdinović. Njima će se pridružiti i istaknuti estradni umetnici – Sanja Ilić sa Balkanikom i Goran Bregović sa Orkestrom za svadbe i sahrane. Računa se da će samo na koncert Bregovića doći 10.000 slušalaca iz Francuske. Sabor se reklamira i u Engleskoj i Rusiji.
Sabor će početi u ponedeljak, 3. avgusta kod Spomenika trubaču. Biće otvorena likovna izložba – Muzej trube, zatim i privredna izložba u Sportskom centru. Popodne će u Centru za kulturu biti predstavljena knjiga i publikacija o Saboru. U 20 časova u Centrtu za kulturu počeće predtakmičarski koncert Boljevca i Zlatibora.
U utorak popodne otvara se Sajam knjiga, a zatim, oko 19 časova počeće kulturno – umetnički program na pozornici Centra za kulturu. U 20 časova na istoj bini, u okviru predtakmičenja, nastupaju Surdulica i Kovačica.
Sreda je rezervisana za kulturno-umetnički program na pozornici Centra za kulturu, a zatim počinje program Pobedili su – zaslužili su, gde će nastupiti lanjski pobednici.
U četvrtak je zanimljivo takmičenje mladih trubačkih orkestara u 18 sati na pozornici Centra za kulturu. Dva sata kasnije, na stadionu će početi koncert majstora trube, Ekrema Mamutovića, zatim koncert Dejana Petrovića i Bing benda. U 23 časa atrakcija stadiona je koncert Gorana Bregovića.
U petak već u 7 ujutru ulicama Guče ide Trubačka budilica. U 13 časova je narodni višeboj na stadionu. U 14 časova – kulturno umetnički program na pozornici Centra za kulturu. U 15 časova se u dvorištu Muzeja trube otvara saborski sajam turizma. U 17 časova je defile učesnika programa ulicama Guče. U 18 časova – generalna proba finalnog takmičenja ispred Centra za kulturu. U isto vreme je i takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje. U 19. 30 kulturno umetnički program gostiju iz inostranstva na pozornici Centra za kulturu. U 21 sat na stadionu svira majstor trube, Dejan Jevđić, u 22 sata Boban i Marko Marković. U 23 časa počinje ponoćni koncert 16 najboljih orkestara sa predtakmičenja.
U subotu prepodne od 7 ponovo šeta Trubačka budilica, zatim ulicama defiluju svi učesnici. U podne je improvizacija stare dragačevske svadbe na stadionu.
Zanimljiv je sastanak sa kapelnicima seniorskih orkestara, koji će se u Centru za kulturu održati u 14 časova. Tu će se izvlačiti imena članova žirija, kako ne bi bilo, kao ranije, prigovora o nameštaljkama. U 18 časova strani i domaći stvaraoci učestvuju na priredbi Dragačevo u pesmi i igri. Tačno u 21 počinje na stadionu finalno takmičenje seniorskih orkestara. Jedan sat pre ponoći na stadionu svira trubač Dejan Lazarević.
U nedelju u 20 časova na stadionu svira majstor trube Elvis Ajdinović, u 21 – Sanja Ilić i Balkanika, a u 22 časa počinje koncert pobedničkih orkestara 55. Dragačevskog sabora.<


TURIZAM

regataSUTRA U SRBIJU KOD APATINA STIŽE 150 KAJAKAŠA IZ 16 ZEMALJA

 

Iz nemačkog grada Ingolštat, 21. juna, po 60. put krenula je najstarija, najduža i najveća međunarodna, turistička, sportsko – rekreativna kajak, kanu i veslačka regata na svetu.

 

Drinska-regata-1DANAS POČINJE TURISTIČKA MANIFESTACIJA DRINSKA REGATA

To je najposećeniji događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi u regionu. Očekuje se da uživanje na reci Drini, brojnim sadržajima, privuče više od 100 hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva

 

gučaGUČA OD 3. DO 9 AVGUSTA POSTAĆE TRUBAČKI CENTAR SVETA

Guča je postala važan turistički brend Srbije. Istraživanje mišljenja građana o Saboru na uzorku od 1.012 građana iz

 

 

kosidba-na-rajcuDEVETNAESTOG JULA KOSIDBA NA RAJCU

Kosidba na Rajcu je tradicionalna turističko poljoprivredna manifestacija i ove godine se održava po 43. put. Traje 3 dana – od petka do ponedeljka