На локалитету Чока Ракита пронађено богато лежиште злата

На локалитету Чока Ракита пронађено богато лежиште злата

20/01/2023 Off By BERB

Реализованим истражним активностима на локалитету Чока Ракита пронађено је богато лежиште злата а прелиминарно одређене димензије су 500м x 250м x 80м. Чока Ракита се налази у општини Жагубица, око три километра југоисточно од Пројекта злата Тимок. Прелиминарни резултати технолошких испитивања показују и да је могуће произвести чист концентрат злата, са укупним искоришћењем злата већим од 93%.

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић поручила је да су потенцијалне резерве значајне са аспекта количине руде, садржаја злата, што у перспективи може бити од великог значаја за економију целе земље, посебно за регион источне Србије. Оно што треба напоменути, јесте да је пројекат у фази истраживања, да је потребно кроз нова истраживања потврдити ове добре резултате, а након тога израдити елаборат којим ће се извршити верификација ресурса и резерви.

Резултати истраживања која су спроведена у претходном периоду су охрабрујући у смислу резултата са високим садржајем злата, као и могућности добијања истог кроз процес флотирања и касније металуршки процес. Ово потенцијално лежиште даје додатну вредност лежиштима која су већ детектована на пројекту Тимок код Жагубице, који се реализује од стране канадске компаније Dundee Precious Metals INC која је и објавила вест о новом налазишту злата.

Ово откриће је значајно и са аспекта потенцијално значајног повећања ресурса и резерви руде злата у Републици Србији, навела је министарка.

Поменути резултати представљају значајан корак напред у познавању геологије лежишта, али још увек не значе отварање рудника. Током овог процеса, поузданост информација о лежишту и свим другим факторима се постепено повећава, што иде у прилог нашој земљи и њеном просперитету.