Припадници Војске Србије на располагању у поплављеним подручјима

Припадници Војске Србије на располагању у поплављеним подручјима

19/01/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић информисали су данас чланове Владе о тренутној ситуацији у подручјима угроженим поплавама. Потпредседник Вучевић рекао је да су припадници Војске Србије на терену, а да су сви капацитети војске стављени на располагање. Одмах након седнице, министар Гашић упутио се у обилазак поплављених подручја.

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о престанку важења Одлуке о образовању Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19, с обзиром на то да је ширење вируса са свим подваријантама смањено у битној мери у односу на период оснивања овог тела, као и да не постоји потреба за предузимањем координисаних активности органа државне управе и стручних лица медицинске и друге струке.

Влада је усвојила Уредбу о висини посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије у 2023. години којом се обезбеђују новчана средства из којих Јавно Предузеће „Електропривреда Србије”, као гарантовани снабдевач, исплаћује подстицаје повлашћеним и привремено повлашћеним произвођачима и тиме обезбеђује трошкове балансирања производње електричне енергије.

Чланови Владе донели су и Одлуку о образовању Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, имајући у виду глобални развој области вештачке интелигенције. Задатак Савета биће координација свих активности везаних за раст домаћег БДП. Поред сталних чланова, предвиђена је могућност ангажовања стручних лица у раду тог тела, а кабинет председника Владе и Генерални секретаријат обављаће стручне и административно-техничке послове.

Влада Србије одлучила је да упути хуманитарну помоћ у приоритетној опреми Украјини у циљу подршке електроенергетском систему ове земље.