Привреда спремно дочекала систем електронског фактурисања

Привреда спремно дочекала систем електронског фактурисања

18/01/2023 Off By BERB

Од 1. јануара 2023. године наступила је обавеза слања, примања и чувања електронских фактура за субјекте приватног сектора који су обвезници ПДВ путем Система електронског фактурисања, што је у складу са Законом о електронском фактурисању.

Државна секретарка Министарства финансија Славица Савичић истакла је да је за мало дуже од две недеље од почетка године размењено 3.065.630 електронских фактура, од чега је 2.537.773 између привредних субјеката, а 527.857 између корисника јавних средстава и привредних субјеката, што показује да је привреда спремно дочекала систем електронског фактурисања.

Савичић је објаснила да је то резултат квалитетног дијалога са привредом, односно континуиране комуникације у претходном периоду.

„Укупно је од 1. маја 2022. године до сада размењено 10.312.749 електронских фактура. Од почетка овог процеса добро се комуницирало са привредом и усвојене су многе сугестије, што је резултирало низом унапређених система и функционалности као и побољшања рада самог система електронских фактура”, рекла је Савичић.

Коришћење система е-фактура је бесплатно и његовом применом очекује се убрзање пословних процеса, као и унапређење пословања кроз додатну правну сигурност.

Савичић је указала да је за већину привредника који користе дигиталне сервисе примена електронских фактура још један нови систем који је једноставан и интуитиван за коришћење.

Државна секретарка Министартва финансија напоменула је да они који се до сада нису пријавили, да то ураде што пре, а као први корак неопходно је да имају еИД (електронска идентификација), док се сам процес брзо и једноставно савладава.