Подршка ИРЕНА у мапирању потенцијала обновљивих извора енергије

Подршка ИРЕНА у мапирању потенцијала обновљивих извора енергије

18/01/2023 Off By BERB

Foto: Zoran Petrović/MRE

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је у Абу Дабију са генералним директором Међународне агенције за обновљиве изворе енергије (ИРЕНА) Франческом Ла Камером о сарадњи Републике Србије са овом међународном организацијом.

 

Ђедовић је истакла да је Република Србија један од оснивача ИРЕНА и да је осим активног учешћа на скупштинама ове организације, заинтересована и за проширивање сарадње у циљу преношења знања, искустава и нових технологија у области ОИЕ.

“У току је доношење стратешких докумената у којима ОИЕ заузимају важно место у обезбеђивању веће енергетске безбедности Србије, али и нашим тежњама за достизањем карбонске неутралности, пратећи циљеве које поставља ЕУ. Посебно смо заинтересовани за стручну сарадњу у области ОИЕ, где су нам нарочито важне информације које ИРЕНА пружа о капацитетима и трошковима инвестиција, искуствима различитих земаља и региона.

Енергетска транзиција је наша реалност и у годинама испред видећемо имаћемо све већи удео ОИЕ у производњи енергије, при чему морамо водити рачуна о стабилности система, као и о финансијској и социјалној одрживости енергетске транзиције”, рекла је Ђедовић. Она је међу првима честитала Франческу Ла Камери на реизбору за генералног директора Међународне агенције за обновљиве изворе енергије.

На састанку је речено да се регион Југоисточне Европе одликује изузетним потенцијалом за производњу електричне енергије из ОИЕ по конкурентним ценама, али да упркос значајним реализованим улагањима то још није довољно за успешну зелену транзицију.

Ла Камера је захвалио на активном учешћу Србије на Скупштини ИРЕНА. Подсетивши да је та међународна организација веома присутна у региону Југоисточне Европе, понудио је стручну и технолошку подршку Србији у дефинисању инструмента за детектовање и мапирање потенцијала ОИЕ, у чему је ИРЕНА већ учествовала у неколико земаља региона. Ла Камера је истакао да је ИРЕНА, осим за подршку мапирању потенцијала ОИЕ, заинтересована и за подршку у дефинисању конкретних корака за имплементацију краткорочних, средњорочних и дугорочних планова.

Међународна агенција за обновљиве изворе енергије je прва међународна организација специјализована за обновљиве изворе енергијe. Основана је у Бону 2009. године и данас броји 167 држава чланица, уз ЕУ као 168 члана.