Опредељеност Србије за наставак унапређења сарадње са УК

Опредељеност Србије за наставак унапређења сарадње са УК

17/01/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом о унапређењу билатералних односа, ситуацији у региону и свету.

 

Председница Владе је изразила опредељеност Републике Србије за наставак унапређења сарадње са Уједињеним Краљевством. Премијерка је посебно истакла значај економске сарадње, указавши да је трговини услуга током 2022. године превазишла милијарду и 100 милиона евра укупне вредности. Специјални изасланик Пич је потврдио опредељење УК да ради на интензивирању билатералних контаката две стране.

Саговорници су се сложили да су посебно значајне области за унапређење билатералне сарадње енергетика и наука и технологије, док је Пич нагласио додатну спремност УК да активно допринесе развоју инфраструктурног повезивања на Западном Балкану.

Када је реч о односима са Приштином, председница Владе је поновила да је дијалог, уз испуњавање претходно договореног, једини начин за превазилажење отворених питања и постизање узајамно прихватљивог решења. Додатно је истакла да очување мира и стабилности представља основни приоритет Београда.

Пич је поновио опредељење УК за очување мира и напретка региона, као и да Лондон, у том контексту, подржава како Берлински процес, процес дијалога под покровитељством ЕУ, тако и све друге иницијативе које доприносе унапређењу конкретне сарадње у региону.

Премијерка Брнабић је информисала саговорника о напретку који је Србија постигла у области владавине права кроз интензиван рад на усклађивању законодавства са правним тековинама ЕУ, а пре свега у области правосуђа.

Председница Владе је, такође, честитала специјалном изасланику Пичу на именовању у Дом лордова.