Изражавања вере и верских уверења гарантовано свим грађанима

Изражавања вере и верских уверења гарантовано свим грађанима

15/01/2023 Off By BERB

Међународни дан верских слобода обележава се сваког 15. јануара још од 1950 године, а установљен је са циљем да се подржи дух јединства, толеранције и уважавања својствености међу припадницима различитих вероисповести.

 

Сврха Међународног дана верских слобода ја да промовише културу различитости и истакне да се начини изражавања духовности у друштву испољавају у хармонији сваког дана.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов нагласио је да Устав Републике Србије гарантује слободу изражавања вере или верских уверења својим грађанима, обављање верских обреда, похађање верске службе или наставе, појединачно или у заједници са другима.

Такође, он је истакао да је дискриминација по основу вероисповести забрањена Уставом, Законом о забрани дискриминације, као и низом закона којима се регулишу области друштвеног живота.

У нашој држави припадници националних мањина су најчешће верници цркава и верских заједница које су различити од већинске Српске православне цркве и они осим права на информисање, образовање, неговање културе, службену употребу језика и писма, имају право и на богослужење на матерњем језику.

Република Србија је посвећена афимацији и остварењу начела верских права и слобода. Остваривање права на слободу мишљења и изражавања има позитивну улогу у јачању демократије и борби против верске нетолеранције.