Србија посвећена спровођењу зелене транзиције

Србија посвећена спровођењу зелене транзиције

14/01/2023 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обратила се данас у Абу Дабију на пленарној седници 13. заседања Скупштине Међународне агенције за обновљиве изворе енергије (ИРЕНА), које је Србија једна од земаља оснивача. На годишњој Скупштини ИРЕНЕ разматрају се најважнија питања у вези са процесом енергетске транзиције на глобалном нивоу.

 

“Србија се доминантно ослања на угаљ у производњи електричне енергије. Неопходно је да спроведемо праведну транзицију ка чистијим изворима енергије, која ће заштитити све запослене и локалне заједнице који су зависне од ове индустрије данас. Србија се обавезује на сличне циљеве у спровођењу зелене транзиције као и ЕУ, али нажалост немамо једнак приступ финансијским инструментима као државе чланице. У нашем средњорочном плану, у наредних пет година је низ стратешких пројеката за које су неопходне инвестиције од 5 милијарди евра – пре свега у производне капацитете, али и за јачање преносне и дистрибутивне мреже која ће нам омогућити више ОИЕ на мрежи”, рекла је министарка у обраћању.

Скупштина ИРЕНА окупила је шефове влада и држава, министре и доносиоце одлука из целог света, као и мултилатералне организације и представнике приватног сектора који ће разговарати о плановима и активностима који се предузимају на спровођењу енергетске транзиције глобално.

На конференцији, која се одржава данас и сутра у Уједињеним Арапским Емиратима, представници земаља учесница, међу којима је и Србија, разматрају, између осталог, колективни напредак света у примени Париског споразума и његове дугорочне циљеве, перспективе енергетске транзиције у свету, као и кључне приоритете у различитим географским окружењима и секторима у оквиру припрема за ЦОП28.

У наставку посете Абу Дабију, министарка Ђедовић ће имати и билатералне састанке са министром енергетике УАЕ Сухаилом ал-Мазруијем и генералним директором ИРЕНА Франческом Ла Камером, такође, присуствоваће министарском панелу “Кретање кроз неизвесности – постављање приоритета за постизање нулте нето емисије“, који се одржава у оквиру “Абу Даби недеље одрживости”.