Тровање рудара због повећане концентрације јамских гасова

Тровање рудара због повећане концентрације јамских гасова

13/01/2023 Off By BERB

Према прелиминарном извештају републичке рударске инспекције, до тровања рудара у руднику угља Штаваљ код Сјенице 11. јануара 2023. године дошло је услед повећане концентрације јамских гасова и недостатка довољне количине кисеоника.

 

Услед откопавања на откопном радилишту (НО-1) дошло је до контакта са откопаним делом јаме, затим до мешања свежег ваздуха и ваздуха из откопаног дела, који има смањен проценат кисеоника, због чега је смањен проценат кисеоника у укупној количини ваздуха у просторији у којој су се налазили запослени.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић наложила је ванредни инспекцијски надзор због овог догађаја који се десио у руднику Штаваљ 11. јануара у првој смени око девет часова.

У Дом здравља у Сјеници се због здравствених проблема тог дана јавило седам запослених, од којих су три радника задржана на болничком лечењу, а четири су упућена на кућно лечење и опоравак.

Према последњим информацијама, рудари који су на болничком лечењу осећају се добро и очекује се да, након одобрења лекара, ускоро буду пуштени из болнице.