Продубљивање сарадње са Великом Британијом у области науке

Продубљивање сарадње са Великом Британијом у области науке

12/01/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић састала се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства у Србији Шан Мaклауд, са којој је разговарала о планираним пројектима Министарства, али и о аспектима будуће билатералне сарадње.

 

Британска амбасадорка честитала је министарки Беговић на новој функцији и истакла да се радује будућој сарадњи, указавши на важност да се позиција повери некоме ко је стручњак из области науке.

Простор за додатно продубљивање сарадње међу универзитетима постоји, јер је очито да у Британији већ постоји велики број стручњака из различитих области који потичу из Србије, поручила је Меклауд.

Министарка је амбасадорку упознала са детаљима пројекта планирања и изграње БИО4 Кампуса, као и са другим текућим пројектима Министарства, међу којима је и Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (Serbia Accelerating Innovation and Entrepreneurship Project – SAIGE), а амбасадорка је истакла важност активности British Council-a у Србији.

Саговорнице су се осврнуле и на велику важност инвестирања у науку, а истакле су да су пројекти попут БИО4 начин како Србија треба да буде виђена у свету.

“Наша тежња треба да буде да створимо екосистеме који су довољно изазовни за домаће стручњаке овде у Србији, како би они пожелели да се врате или макар проведу неко време овде, поделе своје знање и допринесу даљем развоју тих екосистема. БИО4 ће бити такво место”, најавила је Беговић.