Влада предложила потврђивање споразума са ЕУ о учешћу у програму Хоризонт Европа

Влада предложила потврђивање споразума са ЕУ о учешћу у програму Хоризонт Европа

12/01/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије у програму Европске уније Хоризонт Европа оквирном програму за истраживања и иновације.

 

Имајући у виду да Споразум омогућава Републици Србији приступање буџету Европске уније за истраживање, српске научноистраживачке организације биће у равноправном положају са организацијама из земаља које су пуноправне чланице Европске уније.

С обзиром на то да ће, на овај начин, стање истраживачке делатности у нашој земљи и бављење научним радом бити значајно унапређено, а услови за научни рад истоветни као у Европској унији, значајно ће бити умањен и један од главних узрока одласка младих високообразованих кадрова из Србије.

Влада Србије усвојила је допуњену Уредбу о утврђивању Програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године и за те намене издвојила средства у укупном износу од 2.200.000.000 динара.
На данашњој седници донета је Одлука о образовању Мреже за борбу против превара и управљање неправилностима у поступању са финансијским средствима Европске уније ради ефикаснијег спровођења мера и поступака за превенцију, контролу, откривање и санкционисање неправилности и превара у поступању са финансијским средствима Уније. Мрежа се састаје по потреби, најмање једном у два месеца.