Србија за развој сарадње са Израелом у области транспорта

Србија за развој сарадње са Израелом у области транспорта

09/01/2023 Off By BERB

Foto: Naor Meninger

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас, после састанка са министарком транспорта и безбедности на путевима Израела Мири Регев у Јерусалиму, да је Србија отворена за развој сарадње са Израелом у области паметног и одрживог транспорта и мобилности.

 

Весић је навео да је Израел глобални лидер у развоју иновативних решења у области транспорта и урбане мобилности и подвукао да треба подстаћи размену знања и искустава у тој области кроз развој сарадње између универзитета, института и start-up компанија.

Он је истакао да Србија жели да примени технолошка решења и знања те земље у области јавног транспорта, друмског саобраћаја, управљања саобраћајним незгодама и надзора путева. Према речима Весића, две земље ће у будућности радити на организацији различитих формата сусрета државних званичника, привредника и научника у циљу размене знања и искустава везаних за све видове транспорта.

Он је указао да је на састанку било речи и о сарадњи националних авио превозника као и преговорима које Ер Србија води са ваздухопловним властима Израела, а у циљу повећања броја директних летова између Београда и Тел Авива што је, како је оценио, веома важно за развој туризма, али и пословних и културних веза две земље.

Весић је подсетио да је Регев раније обављала функцију министра културе Израела и да јој је због тога представио иницијативе које је покренуо као заменик градоначелника Београда, а које се односе на очување јеврејског историјског наслеђа у Београду. Весић је рекао да јеврејски народ веома цени напоре које Србија улаже у то да се сачува сећање на геноцид над Јеврејима у Другом светском рату и позвао је министарку Регев да посети Србију и да два министарства потпишу споразум о сарадњи.