Добра сарадња Министарства финансија и ЕБРД на спровођењу заједничких пројеката

Добра сарадња Министарства финансија и ЕБРД на спровођењу заједничких пројеката

09/01/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo finansija

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали одржао је данас онлајн састанак са директорком у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) Роузмари Шлуп, са којом је разговарао о статусу и спровођењу заједничких актуелних пројеката са том међународном финансијском институцијом.

 

Потпредседник Мали је истакао да Министарство финансија и ЕБРД имају добру сарадњу, да се све активности спроводе на време, те додао да обе стране улажу напоре како би се сви пројекти на адекватан начин спроводили.

У том смислу, тренутно најактуелнији пројекти су деоница пруге Београд – Ниш – Прешево, који је вредан 550 милиона евра, а за који ће церемонија свечаног потписивања бити одржана у месецу фебруару.

Други важан заједнички пројекат је финансијскa подршкa Електропривреди Србије. Мали је истакао да је тај пројекат посебно важан јер је приоритет Владе управо реструктурирање енергетског сектора, те да је то део и новог аранжмана са Међународним монетарним фондом. Он је захвалио ЕБРД-у на подршци и истакао да ће Влада, са своје стране, и даље све своје обавезе извршавати на време.

Мали је рекао и да Влада наставља са великим улагањем у капиталне инвестиције, те да је 6,8 одсто БДП-а издвојено управо у ту намену. Како је објаснио, на тај начин побољшава се квалитет живота грађана Србије и подстиче даљи раст БДП-а.

Потпредседник Владе је истакао и да је Србија постигла одличне макроекономске резултате у претходној години, упркос кризи, на чему му је директорка Шлуп честитала. Он је рекао да су стране директне инвестиције у 2022. достигле рекордан ниво од 4,4 милијарде евра, да је незапосленост на нивоу од 8,9 одсто у трећем квараталу прошле године, да је тренутно јавни дуг 55 одсто БДП-а, а да је раст БДП-а прошле године износио између 2,3 и 2,5 одсто.