Miroslav Karić dobitnik nagrade „Lazar Trifunović“ za 2022. godinu

Miroslav Karić dobitnik nagrade „Lazar Trifunović“ za 2022. godinu

06/01/2023 Off By BERB

Nagrada „Lazar Trifunović“ se od 1993. godine dodeljuje sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti.

 

Žiri u sastavu Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš doneo jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću za tekst „Studija slučaja“, objavljen u istoimenom katalogu publikovanom povodom samostalne izložbe umetnice Biljane Đurđević, koja je održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 25. marta do 23. maja 2022. godine.

*
Miroslav Karić (Beograd, 1975), istoričar umetnosti, kritičar, kustos.
Punih dvadeset godina bio je sekretar i kustos u nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Remont. Od 2010. godine je u kustoskom timu projektne inicijative Fotodokumenti i u organizacionom timu nagradnog programa „Dimitrije Bašičević Mangelos“. Od 2020. godine radi kao kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd. Učestvovao je u nebrojeno mnogo kustoskih, saradničkih, koordinatorskih kao i PR angažmana u oblasti profesionalne savremene umetnosti.
Dobitnik godišnjeg priznanja ULUPUDS-a za stvaralačke rezultate u 2011. godini i Nagrade Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2019. godini.