Стабилно снабдевање струјом и гасом током новогодишњих празника

Стабилно снабдевање струјом и гасом током новогодишњих празника

04/01/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је данас у Новом Саду Национални дистрибутивни диспечерски центар Електродистрибуције Србије и диспечерске центре Гастранса и Транспортгаса.

 

Дежурне службе у сектору енергетике на услузи су грађанима 24 сата сваког дана у години, јер је њихов задатак да обезбеде континуирано снабдевање електричном енергијом и гасом, изјавила је Ђедовић. Министарка је честитала Нову годину запосленима и захвалила им се што и у време празника пожртвовано раде свој посао.

„Желела сам да се на лицу места уверим да ли смо све добро планирали како бисмо за време празника имали стабилно снабдевање електричном енергијом и гасом. 970 запослених Националног дистрибутивног диспечерског центра било је све време у приправности. Имали смо пар искакања из система, али су кварови веома брзо санирани“, изјавила је Ђедовић. Додала је да је захваљујући савременој опреми Центар спреман за реаговање у ванредним околностима и брзо откривање кварова, што у исто време значи и брзо отклањање истих.

„Неопходна су нова и значајна улагања у дистрибутивну мрежу како би била стабилнија и отпорнија. На Електродистрибуцији Србије је да у 2023. години реализује предвиђена улагања и да интензивно ради на планирању нових, јер је наша мрежа стара више од 30 година. Аутоматизација средњонапонске мреже и дигитализација процеса је развојни циљ, како би грађани и привреда могли да рачунају на несметан пренос електричне енергије“, нагласила је Ђедовић.

Министарка је рекла да током новогодишњих празника није било прекида у снабдевању гасом и да се транспорт гаса обавља поуздано и континуирано. „Важно је да на целој дужини Балканског тока имамо исти квалитет гаса, како због наших грађана и привреде, тако и због суседа, јер је Србија и транзитна земља“, поручила је Ђедовић. Подсетила је да је Транспортгас значајна карика система, као и планирана сертификација нашег гасног система, те да у том процесу Министарство рачуна на сарадњу свих актера како би се сертификација спровела несметано.