
HRANA – ZDRAVLJE: Opasne reakcije koje paradajz može da izazove
04/09/2019
Paradajz je kiseo i može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osećaja žarenja u želucu.
Ako imate neke od simptoma koje ćemo sada navesti, trebali biste eliminisati ili smanjiti unos paradajza na otprilike četiri sedmice i vidjeti kako će vaše telo reagovati. Stručnjaci navode nekoliko opasnih reakcija koje paradajz može izazvati.
REFLUKS KISELINE
Paradajz je kiseo i može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osjećaja žarenja u želucu.
PROBLEMI SA ZGLOBOVIMA
Jedenje previše paradajza može da bude razlog za bolove u zglobovima. To je zato što paradajz sadrži alkaloid zvan solanin koji stvara kalcijum u tkivu i njegovo gomilanje može da bude razlog za upalu, bol i oticanje u zglobovima.
PROBLEMI S BUBREZIMA
Kao što smo već rekli, paradajz dovodi do nakupljanja kalciuna u telu. Ako dodmo i činjenicu da je paradajz bogat i nečim što se naziva oksalat – tvar koja, ako se previše konzumira, ne metabolizira lako može rezultirati bubrežnim kamencem. Paradajz je također bogat kalijumom koji može da naruši rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svesni.
SINDROM IRITABILNOG CREVA
Ako patite od IBS-a, paradajz može potaknuti simptome. Oni uključuju proliv, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom je slučaju najbolje držati se podalje od kiselih namirnica kao što su paradajz i sos od paradajza.
MOŽE IZAZVATI LIKOPENODERMIJU
Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u paradajzu i drugim namirnicama. Kada ga konzumirate u pravoj količini, izvrstan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira to može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.