Sava centar: Doživljaj za baletske sladokusce – nastupaju Ana Cigankova i Konstantin Alen

 

Svetske baletske zvezde Ana Cigankova i Konstantin Alen , uz celokupni ansambl našeg Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta gostuju večeras, 17. decembra na sceni Sava centra. Izvešće vanvremenski biser klasičnog baletskog repertoara ,„Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog. Inovativnu koreografiju potpisuje Konstantin Kostjukov a raskošni kostimi čuvenog Renata Balestre obećavaju glamurozni spektakl.

Primabalerina Ana Cigankova dobro je poznata beogradskoj publici jer je sa velikim uspehom gostovala na sceni Narodnog pozorišta nekoliko puta, a nastup sa mladim Alenom biće prava poslastica za ljubitelje baleta.

Uloga Odete u “Labudovom jezeru” Ani Cigankovoj je posebno draga . Prvi put se u njoj našla već sa 16 godina I to je ostala njena “ prva I večita ljubav”, rekla je na konferenciji za novinare pred današnji nastup. I Konstantin Alen, iako ima samo 26 godina, može da se podiči ozbiljnim ulogama na brojnim svetskim scenama. Za sada mu je jedina neostvarena želja da zaigra kao Evgenije Onjegin. Sasvim je sigurno da će mu se želja I ostvariti jer I likom podseća na tamnoputog ruskog plemića, alter-ega njegovog tvorca Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Najpopularniji balet na svetu obnovljen je na sceni Narodnog pozorišta ove godine u susret njegovoj 150. godišnjici. Tajna popularnosti “Labudovog jezera” je pre svega u magičnoj, grandioznoj muzici Čajkovskog ali I u koreografiji I sjajnim kostimima koji su ponos svih velikih baletskih ansambala na svetu.

Ovo je večna, uzbudljiva priča o dobru I zlu, razumljiva svima sa nenadmašnom muzikom koja prevazilazi bajku I gledaoce vodi u svet mašte I dubokih tajni sopstvene duše.♦

1 thought on “Sava centar: Doživljaj za baletske sladokusce – nastupaju Ana Cigankova i Konstantin Alen

  1. Predstava traje predugo, skoro 4 sata. Pauze izmedju cinova su jako duge. Baletska grupa je poprilicno neuigrana, izuzimajuci Konstantina i Anu. Utisak kvarti vidno pauziranje izmedju baletskih tacki, zbog cega prica gubi kontinuitet. Stice se utisak kao da je na sceni bio zabavni program Lokica ili Kulturno umetnicko drustvo i narodne igre. Na labudovo jezero gledalac se tek podseti kada se na scenu pojavi Ana. Koreografija je razocaravajuca i poprilicno nemastovita. Ono sto je takodje bilo primetno je odsustvo zahtevnih baletskih koraka i sporost igre. Generalno je sve bilo jako usporeno i krajnji utisak je da sve to u kompletu moze mnogo, mnogo bolje.

Comments are closed.