“BEGEJ 2019” : Tisa kao “bojno polje”!

“BEGEJ 2019” : Tisa kao “bojno polje”!

08/09/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

U združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem “Begej 2019”, učestvovalo je danas 950 vojnika kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva, protivvazduhoplovne odbrane i specijalne brigade.



Na znak brigadnog generala, Vladete Baltića, počeo je vatreni pakao na reci Tisi, koji su sa jednog od brodova pratili Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, delegacija najviših rukovodilaca kineske vojske, ministar odbrane, Aleksandar Vulin , najviši vojni fukcioneri i mi, novinari. Angažovano je 228 borbenih vozila, brodova, vazduhoplova,neborbenih vozila i raznih inžinjerskih objekata. Pucalo se sa vode i iz vazduha. Prštale su rečne mine, preletali su borben avioni, u rečnom desantu odjekivala je artiljerija.Na kraju je preko Tise u rekordnom roku montiran pontonski most, kojim su prošli tenkovi.

 

Sve je trajalo skoro dva sata, a onda je na brodu potpisan dogovor o donaciji kojom nam Kina poklanja 40 raznih borbenih oružja.



Milorad Dodik, omiljeni gost Aleksandra Vučića, bio je oduševljen vežbom i rekao da je spremnost srpske vojske garant mira za sve Srbe u regionu.

Aleksandar Vučić pohvalio je sve učesnike i zamolio njihove predpostavljene da ih nagrade. Rekao je da danas Srbija ima najjaču vojsku u svojoj istoriji. Ulagače se još u nova oružja, ali i u standard vojnika. Krajem godine će se useliti u prve stanove koje država gradi za vojsku.

Na pitanje da oceni vojnu snagu naše susedne Hrvatske, rekao je da je njena vojska dobro obučena , dobro naoružana i da se može svrstati među najbolje.

 

Novinare je zanimalo sve oko izbora na Kosovu i kako predsednik prognozira uspeh Srpske liste. Vučić je odgovorio da je najvažnije da Srbi budu jedinstveni i da očekuje veliki uspeh, bar 9 poslanika za Srpsku listu.

Oko kleveta opozicije na njegov račun rekao je samo to da on nije krao kao opozicija,da mu nije jasno zašto su RTS farbali u crveno, zašto stalno nanose štetu, jer ti im potezi ne mogu privući simpatije naroda.

Na pitanje kako komentariše neprijatan dogadjaj kada su naše mlade vojnike koji su hteli da u Jasenovcu odaju poštu nastradalima, Hrvati vratili sa granice, a hrvatski rukovodioci ocenili sve kao srpsku provokaciju, rekao je da su naši vojnici išli u Mathauzen u uniformama i nikome to nije smetalo, a pre ulaska u Hrvatsku su skinuli uniforme, pa je to nekome smetalo:

– Dogovorili smo se Dodik i ja da sa duge strane Save, na teritoriji Republike Srpske napravi dostojanstveni spomenik poginulima, pa da svi slobodno mogu da dolaze(Foto: MO)♦