ULIČNA GALERIJA: Izložba arhitektonske grupe Moderni – “Leto u Beogradu”

ULIČNA GALERIJA: Izložba arhitektonske grupe Moderni – “Leto u Beogradu”

27/06/2019 Off By BERB

Sutra, 28. juna u 20 časova Ulična galerija otvara izložbu “Leto u Beogradu” arhitektonske grupe Moderni u Beogradu,

 


Izložba “LETO U BEOGRADU” je treća po redu izložba arhitektonske grupe Moderni u Beogradu (MuBGD). U cilju grupnog doprinosa istraživanju i promociji arhitekture i urbanizma hladnoratovskog perioda, autori nastavljaju da razvijaju individualne metode vizuelnog predstavljanja ikoničkih objekata beogradskog modernizma.

Objekti koji će biti predstavljeni na izložbi (Vojno medicinska akademija – VMA, Sportski centar 25. maj, Hotel Jugoslavija, Muzej savremene umetnosti, Istočna kapija – zgrada Rudo, Zgrada Energoprojekta, Zgrada Fakulteta dramskih umetnosti, Zapadna kapija – Geneks kula) izabrani su anketiranjem publike na prethodnoj izložbi koja je održana u galeriji Kolektiv. Na taj način autori grupe MuBGD uključuju publiku u proces stvaranja svojevrsnog fundusa reprezentacije i interpretacije arhitekture Beograda.

 


Doprinos izložbe uključuju kritičku re-interpretaciju modernističkog arhitektonskog nasleđa iz perspektive društveno-političke, kulturološke, ekološke i ekonomske održivosti. Ova tema, aktuelna i značajna u savremenom kontekstu prikazana je kroz spektar medija grafičkog narativa, koji na nepretenciozan, ali sugestivan način teži da ujedno animira i informiše širu publiku o arhitektonskoj i urbanističkoj produkciji prostora Beograda.

 

Projekat Moderni u Beogradu (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti. Zajedno su pokrenuli platformu MuBGD u cilju promocije, ali i kritičke analize arhitektonskog nasleđa Beograda putem inovativnih grafičkih reprezentacija.

 

Koristeći projektantske metodske alate, autori projekta Moderni u Beogradu na inovativan način predstavljaju odabrana arhitektonska dela i prostorne celine nastale u hladnoratovskom periodu na teritoriji Beograda.♦