14. novembar

–1840. Rođen francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma. Po njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izloženoj 1874. u Parizu, nazvan ceo slikarski pravac, koji će imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralaštva.


565. Umro vizantijski car Justinijan I Veliki koji je po dolasku na presto 527. težio da obnovi Rimsko carstvo sa sedištem u Carigradu. 534. pokorio Vandale u severnoj Africi, 555. Ostrogote u Italiji i osvojio deo Španije. Po njegovom nalogu pripremljen zbornik “Corpus juris civilis” u kom je kodifikovno rimsko pravo. Sagradio baziliku Sveta Sofija u Carigradu koja je 1453. pretvorena u džamiju, a od 1934. je muzej.

1533. Španski osvajači pod komandom Fransiska Pisara zauzeli su grad Kusko, prestonicu carstva Inka, na teritoriji današnjeg Perua.

1770. Škotski istraživač Džejms Brus otkrio da je izvorište Plavog Nila u jezeru Tana u severozapadnoj Etiopiji.

–1840. Rođen francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma. Po njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izloženoj 1874. u Parizu, nazvan ceo slikarski pravac, koji će imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralaštva.


1847. U Švajcarskoj izbio građanski rat snaga Švajcarske konfederacije i 7 katoličkih kantona, koji je okončan krajem istog meseca porazom Zonderbunda.

–1872. – Rođena je srpska glumica slovenačkog porekla Augusta Vela Nigrinova, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu. Bila je idol pozorišne publike krajem 19. veka koju nije zanosila ženstvenošću, već unutrašnjom snagom, dostojanstvenom pojavom i snažnim, sugestivnim glasom. Ostvarila je niz velikih kreacija, poput uloga Julije, Ofelije, Nore, Meri Stjuart, Mona Vane, Debore.


–1863. Rođen belgijski hemičar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronašao čvrstu plastičnu masu bakelit.


1889. Rođen indijski državnik Džavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti, jedan od osnivača i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.


–1891. Rođen kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. podelio Nobelovu nagradu za medicinu s Džonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad. Smatrajući da je Best neuporedivo zaslužniji od Meklauda, svoju nagradu podelio s njim.


1910. Kapetan Eugen Elaj uzleteo prvi put u istoriji vazduhopolovstva sa palube broda “Birmingem” usidrenog u luci Hempton Rouds, SAD.

1918. Tomaš Masarik izabran za prvog predsednika Čehoslovačke.

1935. Rođen jordanski kralj Husein, koji je u 18. godini nasledio oca, svrgnutog kralja Talala. 1956. otkazao britansko-jordanski ugovor iz 1948, posle čega su Britanci napustili Jordan. U ratu sa Izraelom u junu 1967. borio se na strani Egipta, ali su njegove vojne snage 1970. likvidirale oružane formacije Palestinskog oslobodilačkog pokreta u Jordanu.

–1946. U Argentini umro Manuel de Falja, jedan od najznačajnijih španskih kompozitora i pijanista 20. veka, koji je u svoje delo uspešno ukomponovao andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku.


1979. U zemljotresu u provinciji Korasan na istoku Irana poginulo najmanje 385 ljudi.

1983. Prve američke krstareće rakete stigle u britansku vazdušnu bazu Grinhem Komon, uprkos protestima pacifista.

1984. U Los Anđelesu uhapšen hrvatski ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. U SAD pobegao 1948. ali su vlasti SAD uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtev za ekstradiciju. Izručen 12. februara 1986, a u maju iste godine osuđen na smrt. Umro u zatvoru 1989.

1988. Palestinsko nacionalno veće prihvatilo rezoluciju 242 UN, a time i novu političku strategiju koja podrazumeva priznavanje države Izrael, mirovne pregovore o Bliskom istoku i odbacivanje terorizma.

1989. Crnački nacionalni pokret SWAPO izvojevao ubedljivu pobedu na prvim izborima u Namibiji.

1991. Kambodžanski princ Norodom Sihanuk vratio se u zemlju posle 13 godina izgnanstva.

1994. U tropskoj oluji na Haitiju poginulo najmanje 829 ljudi.

1999. Stupile na snagu sankcije UN protiv Avganistana donete zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena, koji je, prema tvrdnjama SAD, glavni organizator bombaških napada na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji.

2000. Na konferenciji Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, koja je prvi put održana u Beogradu, Jugoslaviji obećana pomoć od pola milijarde evra.

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...