TAČI: Preševska dolina odlučna da pristupi Kosovu

 

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da su “lideri Preševske doline odlučni da pristupe Kosovu”. Potvrdio je to, pišu kosovski mediji, nakon sastanka koji je s čelnicima albanske zajednice na jugu Srbije imao u Prištini.

 

“Veliko je zadovoljstvo zbog susreta sa svim liderima albanske zajednice u Preševskoj dolini. Primetio sam njihovu odlučnost u traženju zanemarenih prava, uključujući pravo na pristupanje Kosovu putem međusobno dogovorenog procesa korekcije granice u okviru dijaloga između Kosova i Srbije”, napisao je Tači na Twitteru. Prema njegovim rečima, šanse za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom su “minimalne i gotovo nemoguće, ali vredi pokušati”. Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku prenela je Tačijeve reči po kojima je čelnicima Albanaca s juga Srbije, “koji bi želeli da budu deo Kosova”, rekao da im “ne može ništa obećati”.

“Radi ćemo na tome, a za to je potrebno jedinstvo na Kosovu i u Preševskoj dolini”, naveo je Tači na konferenciji za novinare. Još je dodao kako “neće biti podele ili razmene teritorije”.(Agencije)♦