Posle koncerta u Glini: “Dokumenta” podnela krivičnu prijavu protiv Tomsona

 

Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću – “Documenta” pozvao je policiju da podnese krivičnu prijavu protiv pevača Marka Perkovića Tompsona koji je na koncertu u okviru programa proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. više puta ponovio ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

 

Sisačko-moslavačka policija objavila je da je na Topsonovom koncertu zabeležila je šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a da zbog pozdrava “Za dom” nije intervenisala s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o potsticanju na mržnju i da je tekst izvedene pesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

Policija nije postupala jer je, kako je navela u svom saopštenju, Marko Perković Tompson početkom maja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je prošle godine u Slunju, na proslavi godišnjice “Oluje”, tokom izvođenja “Bojna Čavoglave” pozdravio pokličom “Za dom spremni”.

Nevladina organizacija “Dokumenta” pozvala je organizatore iz Gline i predstavnike vladinih institucija da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese krivičnu prijavu protiv Tompsona zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira:

“Nedopustivo je naime da policija odustaje uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni dio Tompsonove pjesme, temeljeći to na odluci prekršajne sutkinje iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda RH. Policija je bila i dužna žaliti se na tu odluku, što je propustila učiniti. Kao što je dužna prijaviti svako korištenje pozdrava “Za dom spremni” u javnom prostoru”, poručuje “Documenta”(Hina)♦

BERB

Next Post

Uhapšen švercer droge na prelazu Gostun

uto avg 7 , 2018
  Zajedničkom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave kriminalističke policije, Granične policije i Policijske uprave u Prijepolju, na graničnom […]

DANAS