Svetski mediji: Da li Orbanova pobeda znači poraz demokratske EU?

Viktor Orban, za jedne autokrat, za druge nacionalni junak, pobednik je nedeljnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj koju je stubokom promijenio.

 

Pedesetčetverogodišnji premijer na odlasku koji je dvanaest godina bio na vlasti u Mađarskoj i čija stranka uverljivo vodi nakon prebrojavanja 81 posto glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, opstaje ne političkoj pozornici ove nekad komunističke zemlje, i pored kritike mnogih evropskih partnera.

Orbana, koji je kao mladić bio liberal a danas je primer tvrde desnice u Evropi i preko Atlantika, Stiv Banon, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trumpa nazvao je “junakom” u razgovoru za Nujork Tajms.

Za njega se pročulo kada je u junu 1989. kao dvadesetšestogodišnjak uputio izazov komunističkom režimu u Budimpešti u vatrenom govoru za slobodu, odajući počast žrtvama ustanka 1956.

Godinu dana ranije učestvovao je u osnivanju Saveza mladih demokrata (Fidesz) i posle toga postaje simbol mađarskih težnja za oslobađanje od totalitarizma i prihvaćanja zapadnih vrednosti.

Premijer postaje 1998. ali posle četiri godine morao je da ode s vlasti nakon tesnog poraza od Socijalističke stranke, naslednice bivših komunista, premda su ga smatrali favoritom.

Nakon povratka na vlast 2010., kada su zemlju snažno uzdrmali privredna kriza i skandali povezni s prethodnom vladom liberalne levice, počinje da učvršćava utiecaj stranke na sve ustanove u zemlji u ime spašavanja “mađarske nacije”.

Na izborima 2010. uverljivo pobeđuje i uspostavlja blisku suradnju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Prvi je evropski čelnik koji se sastao sa Putinom posle pripojenja Krima.

Kritike Evropske unije i Sedinjenih Država zbog narušavanja ravnoteže vlasti i odbijanja da prihvati izbeglica tek su neznatno uticale na njegovu politiku.

Zrazliku od nemačke kancelarke Angele Merkel koju je migrantska kriza 2015. oslabila, on misli da mu je politika koju je tada provodio, kao i izgradnja ograde od bodljikave žice duge stotine kilometara kako bi sprečio ulazak izbeglica u zemlju, donela naklonost birača.

Nakon toga ulazi u sukob s milijarderom Sorošem, američkim Jevrejinom koji ga je nekada stipendirao, optužujući ga da finansiranjem brojnih nevladinih organizacija za građanska prava u Evropi želi preplaviti Evropu migrantima.

Mađarski neprijatelji “ne veruju u rad, već spekulišu novcem. Oni nemaju domovine i misle da je čitav svet njihov”, rekao je u kampanji.

Birači su mu zahvalni zbog veoma niske nezaposlenosti (3,8 posto) i dinamičnog rasta (4 posto u 2017.).

Podeljena opozicija nije znala da iskoristiti očigledno nezadovoljstvo dela birača zbog navodnog klijentelizma i korumpiranosti u vlasti.

Viktor Orban, kojeg je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u šali nazvao diktatorom, uvek je pazio da ne pređe crvenu crtu jer njegova zemlja zavisi od fondova EU-a za gotovo sva ulaganja u infrastrukturne projekte.(Agencije)♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

SNS: Obradovićeva osudila verbalno nasilje nad Dijanu Hasalović

Ranka Čičak Marija Obradović potpredsednica Glavnog odbora SNS zabrinuta je zbog eskalacije nasilja u naše društvu. Danas je na konferenciji za medije pozvala sve žene iz opozicije koje se bave...

Aleksandar Vučić objavio: SNS ubedljivi pobednik na lokalnim izborima

  Ranka Čičak Aleksandar Vučić se večeras na konferenciji za medije u sedištu SNS, pohvalio da su u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i...

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...