Johanes Han: vreme radi za zemlje zapdnog Balkana

 

Evropska komisija iduće godine vidi nove šanse za približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, tvrdi evropski komesar za proširenje Johanes Han, a prenosi austrijski list Viner Cajtung.

Naredne dve godine bit će dobre za proširenje Evropske unije, citira Viner Cajtung evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, navodeći da u 2018. godini prvo predsedava Bugarska, kasnije Austrija, a posle njih sledi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak zapadnog Balkana u Uniju.
“Evropska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, navodi austrijski list, dodajući da entuzijazam može u sebi da ima i nešto uznemirujuće.
“Slaba je korist od samog oduševljenja ako se reči ne pretvore u dela. S ovakvim stanjem je na zapadnom Balkanu suočen komesar za proširenje Johanes Han, koji je prilikom nedavne posete Albaniji rekao da zemlje regiona moraju da rade na daljim reformama i da ne smeju da se odmaraju na lovorikama”, navodi bečki list. Kako se dodaje, činjenica je da su izgledi Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zemalja od kojih neke imaju status kandidata za članstvo u EU, bolji nego pre godinu i po dana. Mogući datum proširenja – 2025. Predsednik EK-a Žan Klod Junker je u govoru pred Evropskim parlamentom istakao evropske perspektive zapadnog Balkana. Osim toga, čak se pominje i mogući datum proširenja – 2025. godina. Ipak, Han kaže da balkanske zemlje ne mogu samo da čekaju. Radi se o procesu u kojem zemlje koje teže članstvu u EU svojim reformskim naporima moraju da daju svoj doprinos. Han je u razgovoru s novinarima u Tirani rekao da “još nije odlučeno koje će prve države biti primljene u EU, iako su neke već počele pristupne pregovore”. Kada je reč o procesu približavanja, zapadni Balkan je u različitim stadijumima. Dok EU sa Srbijom i Crnom Gorom već vodi pristupne pregovore, Makedonija i Albanija su dobile status kandidata.
Bosna i Hercegovina je od toga udaljena, a Kosovo još udaljenije. U maju u Sofiji treba da se održi velika konferencija o toj temi, a u februaru bi EK trebala da predstavi strategiju za zapadni Balkan. Han takođe smatra da je istovremeno neophodno unutar EU-a da se objasni značaj proširenja.
“Trenutno je potrebno nekoliko godina kako bi se prevladala skepsa o proširenju EU-a, koja dominira pre svega kod zapadnoevropskih zemalja. S druge strane, zemlje kandidati su spremne za članstvo u EU, ali njene članice nisu”, piše Viner Cajtung.

 

DANAS

Double Column Posts Subtitle

In memoriam: Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) ubijen je na današnji dan pre godinu dana u severnom delu Kosovske Mitrovice.   Danas će godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića...

Aleksandar Vučić razgovra sa ambasatdorima EU – Kosovo centralna tema

Ranka Čičak Ambasadorii zemalja EU u Beogradu danas su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i čuvene takse na robu iz Srbije i BiH....

Dodik najavio susret sa Putinom

  BiH mediji bave se posetom predsednika Rusije Putina Srbiji i prenose ocenu Predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je to jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji...

Novogodišnji prijem u MSP: Dačić vežba Kaljinku!

Ranka Čičak Na novogodišnji prijem ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, danas nije došao američki ambasador. Pitala sam ga da li se ambasador izvinio, a on mi je odgovorio da...