Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

EU vraća migrante u Grčku

1 min read

Migrants who want to cross the border return back to camp, near Idomeni, northern Greece, 15 March 2016. Greece has registered in its territory more of 44,000 migrants trapped due to entry restrictions already imposed by Macedonia in recent months, by denying entry to all those who are considered economic migrants, prohibiting the passage of Afghans, and finally denying entry to all Syrians and Iraqis who are not from combat areas.

 

Države – članice Evropske unije počele su proces vraćanja migranata u Grčku, preko koje su stigli posljednih pet meseci, pa će u toj zemlji biti razmotreni njihovi zahtjevi za azil.

Prema pravilima EU, migranti treba da podnesu zahtev za azil u prvoj zemlji EU u koju su stigli, međutim to pravilo je zanemareno pošto se Grčka u 2015. godini suočila s više stotina hiljada migranata, većinom izbjegih iz Sirije.
Evropska komisija je saopštila da je nekoliko zemalja EU zatražilo od Grčke da migranti budu vraćeni, ali da Atina mora da da garancije da ima odgovarajuće kapacitete za prihvat migranata.
Portparol Evropkse komisije Tove Ernst rekao je da su pravila o azilu ponovo uspostavljena u decembru, ali da se ta procedura postepeno uvodi.
Grčke vlasti su saopštile da je su do sada primljeni zahtjevi za vraćanje više od 400 migranata.(Agencije)♦