Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

Recepti: pileći gulaš

1 min read

 

Izbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:

1 pile (oko 1,5 kg)

50 g dimljene slanine

1 glavica luka

2-3 zelene paprike

2 paradajza

100 ml kisele pavlake

150 g šampinjona

1 kašika crvene mlevene paprike (može i malo ljute)

1 kašika brašna

3 čena belog luka

biber, so

1 kašika ulja, 1 kašika vegete

Priprema:

Pile očistite, operite, isecite na manje komade i posolite. Slaninu isecite na tanke šnite, luk i beli luk sitno iseckajte. Oprane šampinjone isecite na listiće, papriku na kolutiće, a paradajz (koji ste prethodno oljuštili) na kockice.

Na malo ulja kratko propržite slaninu i luk, sklonite sa šporeta, dodajte crvenu mlevenu papriku i malo promešajte. U to dodajte piletinu, propržite sa svih strana, a zatim dodajte šampinjone, papriku, luk, biber i vegetu.

Dinstajte poklopljeno (u vlastitom soku bez dolivanja vode) na laganoj vatri oko 15 minuta. Povremeno jelo promešajte. Kad meso skoro omekša, dodajte paradajz. Brašno i pavlaku razmutite s oko 100 ml vode, umešajte u paprikaš i pustite da se sve kratko prokuva.

Kao prilog uz pileći paprikaš poslužite široke rezance i po želji salatu od krastavaca.