RECEPTI: UŠTIPCI U SIRUPU OD CIMETA

RECEPTI: UŠTIPCI U SIRUPU OD CIMETA

03/04/2015 Off By

 

Izbor MARIJA RADOVIĆustipci u sirupu

Potrebno:
70 gr maslaca
1 šolja brašna
1/2 praška za pecivo
4 jaja, ulje, za prženje
Za sirup
1/2 šolje braon šećera, 1 kašičica cimeta
1 šolja vode, 2 kašike soka od pomorandže

Priprema:

Izmešajte vodu i maslac pa zagrejte dok se maslac ne otopi. Nemojte pustiti da proključa. Skinite šerpu sa vatre i dodajte brašno. Mutite varjačom dok se ne ujednači.

Vratite na vatru i zagrevajte dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od zidova i dna šerpe. Ostavite da se malo ohladi. Prebacite masu u činiju i dodajte umućena jaja u porcijama. Posle svakog dodavanja dobro umutite. Masa treba da postane sjajna.

Zagrejte ulje u dubokoj šerpi. Polako dodajte punu kašičicu smese u vrelo ulje. Pržite oko 5 min., na ne preterano jakoj vatri do zlatno-žute boje. Ocedite na papiru. Za sirup pomešajte braon šećer, vodu, sok od pomorandže i cimet.

Mešajte dok se šećer ne rastvori. Zagrejte do ključanja, pa smanjite vatru. Kuvajte dok se količina ne smanji za četvrtinu. <


HRANA

RECEPTI: ĆUFTICE

cuftice

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 200 g mlevene junetine200 g teletine200 g svinjetine1 kašika vegetemuskatni oraščićbiber1 kašičica belog luka u prahu1 jaje, 200 ml kisele pavlake30 g prezliulje za prženjeZa sos od kečapa: 500 ml kečapa, 2 kašike žutog šećera, 1 kašika seckanog crnog luka, 1 kašičica belog luka u prahu

 

 

RECEPTI: SPECIJALITET – PEČENI BELI LUK

češnjak

Izbor MARIJA RADOVIĆ STAVIMO sa strane brojne zdravstvene prednosti koje nudi beli luk, njegov je ukus nenadmašan. Beli luk je svakako namirnica bez koje je kuhinja nezamisliva, ipak brojni ljudi teško podnose njegove intenzivne arome. Za takve “osetljivce” postoji rešenje , a to je pečeni beli luk. Ovaj delikates ima blag i slatkast, pomalo orašast ukus, nudi gotovo bezbroj kulinarskih mogućnosti, a sama priprema je vrlo jednostavna. Uz beli luk, jedine namirnice koje su vam potrebne su maslinovo ulje i

RECEPTI: PITA OD SEDAM KORA

pita sa korama n

Izbor: MARIJA RADOVIĆ Porebno: 7 debljih kora za gibanicu, 200 g šampinjona,  glavica crnog luka2 dl kisele pavlake200 g praške šunke200 g fete ili kačkavalja 2 dl kečapa, 2 jajeta, kisela voda, ulje, so i biber   Priprema: Propržite na ulju sitno iseckan crni luk i šampinjone, posolite, pobiberite. Prvu koru poprskajte uljem i kiselom vodom, preko nje stavite drugu pa i nju poprskajte. Treću koru premažite kiselom pavlakom, preko stavite četvrtu, a na nju poređajte narendan parizer (držite ga

RECEPTI: KOLAČ SA VANILIN KREMOM

Kolac sa vanilin kremom

  Izbor: MARIJA RADOVIĆ   Potrebno: 50 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, 50 g lešnika, 1 jaje Za fil: 800 g jabuka, 100 g šećera, 3/4 l mleka, 250 g mladog kravljeg sira, 2 kesice pudinga od vanile, 3 kašike soka od limuna, 2 kašike suvog grožđa, 2 kašike listića lešnika, 1 kašika šećera u prahu, 4 kašike džema od kajsija, 1 kesica vanilin šećera. Priprema: Od brašna, šećera, lešnika, maslaca ili margarina i jajeta umesiti glatko