RECEPTI: PITA OD SPANAĆA I PRAZILUKA
28/02/2015Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
175 grama brašna
90 grama putera
2 kašike hladne vode
zrna pasulja
Fil
30 grama putera
175 grama praziluka
250 grama spanaća
2 jajeta
150 ml mleka
150 ml polumasne pavlake
90 grama sira, so i biber
Priprema:
Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo. Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom. Testo prekrijte folijom, a preko folije rasporedite pasulj. Posudu stavite u zagrejanu plitku tepsiju i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, poslednjih 10 minuta bez folije i pasulja.
Pripremite fil za pitu. Rastopite puter, dodajte sitno naseckan praziluk i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta, tj. dok ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Dodajte krupno nasečen spanać i pržite oko 2 minuta. Rasporedite fil po kori od testa.
Izmešajte jaja, mleko, pavlaku i sir, posolite i pobiberite, pa izlijte u koru. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 25 minuta, tj. dok fil ne poprimi zlatnu boju. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu.<
HRANA
HRANA: KNEDLE SA RIBOM I SPANĆEM
Izbor Marija RADOVIĆ Potrebno: 400 g fileta štuke 100 ml dobro rashlađene slatke pavlake 2 jajeta 4 kašike rashlađenog maslaca svež mleveni beli biber 400 g spanaća muskat, so Priprema: Ribu očistiti, oprati i posušiti. Sa dve kockice leda i 1/2 kašičice soli staviti u mikser i izmiksati. Zatim dodati pavlaku i masu jos jednom izmešati. Jaja razdvojiti. Žumanca i dve kašike hladnog maslaca dodati ribljem pireu i dobro izmiksati. Belanca čvrsto umutiti pa dodati ribljoj masi, začiniti solju i
HRANA: ČORBA OD JAGNJETINE
Potrebno: kilogram jagnjetine od vrata struk celera, struk peršuna, šargarepa, tikvica, 2 krompira, paradajz, šaka pirinča crveni luk 4 čena belog luka so, biber Priprema: Komade oprane i očišćene jagnjetine kuvajte u umerenoj količini vode u koju ste dodali očišćen i na kockice isečen krompir. Dodajte tikvice koje ste takođe očistili i isekli na kockice. Dodajte paradajz isečen na kockice, prepolovljenu glavicu crnog luka, struk celera, peršuna, šargarepu i beli luk. Kad meso postane mekano, posolite
KUVAR: KROMPIR S MESOM
Izbor: MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 2 kg junećih ili telećih mekih grudi 1 glavicu crnog luka 2-3 cena belog luka 2 kašike prezli pola vezice peršunovog i celerovog lišca malo mirođije 1 kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera,malo origana, malo ruzmarina 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja 1 kg krompira i jedno 4 šargarepe, 2 dcl. belog vina
KUVAR: PUDING OD MEDA
Potrebno: 200 g meda 5 dl mleka 4 žumanceta 15 g želatina u foliji 50 g prženog lešnika nekoliko kupina ili nekog drugog voća za ukrašavanje Priprema: Zagrejte vrlo pažljivo 180 grama meda i grejte lagano sve dok se ne istopi