БАЛЕТ „КРАЉИЦА МАРГО“ ПОНОВО НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

БАЛЕТ „КРАЉИЦА МАРГО“ ПОНОВО НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

05/12/2022 Off By BERB

„Kраљица Марго“, балет на музику Горана Бреговића, у кореографији и режији Kрунислава Симића и под диригентском управом Весне Шоуц, који се с великим успехом приказивао више од деценије, враћа се на редован репертоар Велике сцене са новим солистичким поделама.

 

Премијерна обнова је планирана за 8. и 9. децембар с почетком у 19,30 часова.

„Премијерна обнова „Краљице Марго“ представиће публици нову балетску поделу у јединственој кореографији и режији Крунислава Симића која обједињује два уметничка ансамбла Народног позоришта – Балет, Оркестар и Хор Опере, на музику Горана Бреговића која је оригинално компонована за овај сценски спектакл. Дугогодишње трајање наслова потврђује аутентичност продукције коју смо желели да прикажемо новој балетској публици“, поручује Ана Павловић, уметничка директорка Балета Народног позоришта у Београду.

Либрето за представу, насталу према истоименом роману Александра Диме, урадио је Бошко Милин, а велики публицитет донела јој је и нова музика Горана Бреговића који је 1994. године компоновао музику и за истоимени филм.

„Kада сам правио балетску драматургију, држао сам се романа и убацио све оно што ми је било интересантно, а није речено или доречено до краја у књизи. Тема је универзална, није локалног карактера. Ради се о мрачној драми у којој су присутни борба за власт, сујета, интриге… Један од најбитнијих елемената овог балета је свакако и Бреговићева музика. Она је свеприсутна и изузетно инспиративна. Намеће динамику. Стално пулсира са чудним преокретима. Веома много је допринела да пратим шта се дешава у самим играчима. Гонила нас је да дамо све од себе и искажемо све оно што је најбоље за овај балет”, каже господин Симић, наш еминентни кореограф, добитник Националног признања за допринос култури Републике Србије.

Светска праизведба овог балета, уз учешће више од 200 уметника, одржана је 1. децембра 2005. године на Великој сцени.

Успешна инострана гостовања реализована су на фестивалима Ибероамерикано у Боготи, потом на неколико фестивала у више градова Мексика и Шпаније, као и наступ у Солуну.

У обновљеној сценографији Бориса Максимовића и костимима Божане Јовановић,
8. децембра у главним улогама наступиће Бојана Жегарац Kнежевић (Kраљица Марго), Јовица Бегојев (Шарл IX), Никола Бјанко (Анри IV) и Игор Пастор (Ла Мол), а дан касније 9.децембра Татјана Татић (Kраљица Марго), Јовица Бегојев (Шарл IX), Никола Бјанко (Анри IV) и Тома Kрижнар (Ла Мол).

Репетитори су Тамара Ивановић, Марија Вјештица и Лидија Павловић.

У овом спектаклу учествује целокупни ансамбл Балета, Хор и Оркестар Народног позоришта у Београду, као и Ансамбл „Ренесанс”.