Минимално повећање цене струје и гаса

Минимално повећање цене струје и гаса

11/11/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је да је за сада разматрано да повећање цене и струје и гаса буде минимално, онолико колико је заиста неопходно, при чему ће те цене и даље остати међу најнижима у Европи.

Ђедовић је у изјави за агенцју Танјуг истакла да је држава ту у великој мери субвенционисала и грађане и привреду и да ће то наставити да ради, пре свега за најугроженије грађане, при чему је изразила уверење да до повећања цена неће доћи ове године.

Она је указала на то да је повећање цена неопходно како бисмо обезбедили нашим предузећима да покрију трошкове производње и да улажу у нове капацитете.

Министарка је поручила да је увоз струје контролисан, и додала да је рад хидроелектрана у октобру био добар и да су до 22. октобра могле да раде скоро у пуном капацитету, при чему уопште нисмо имали увоз струје.

Надгледамо дневну производњу струје у Обреновцу. Крајем октобра смо имали одређен увоз реда величине од осам до десет милиона евра и до средине новембра планира се да буде у сличном износу, рекла је Ђедовић.

Она је нагласила и да су инвестиције у енергетски сектор неопходне и неминовне, додавши да су започети неки пројекти који ће бити завршени у следећој години, као што су гасна интерконекција са Бугарском и изградња новог постројења у Костолцу Б3 – термопостројења од 350 мегавата које је неопходно за производњу базне енергије.

Ђедовић је указала на то да се током обиласка темоелектрана у Обреновцу и Колубари уверила да су постројења стара више од 30 и 50 година, да су одређена одржавања урађења и да je потребно да се планирају нова како би се радни век постројења продужавао.

Према њеним речима, Влада је одобрила да се хитно набаве средства, опрема и све што је неопходно да би системи могли да раде адекватно, да бисмо могли на њих да се ослонимо, пре свега у месецима који долазе, и да се боље припремимо за наредну зиму.

Она је, говорећи о гасу, навела да су складишта у Мађарској и Банатском Двору пуна, подсетивши да је завршен Балкански ток и да се ради на завршетку интерконекција са суседним земљама, пре свега Бугарском.

Министарка је навела да у резервама имамо довољне количине мазута, тренутно приближно 32.000 тона, додавши да на депонијама имамо око милион тона угља, али и да се ради на обезбеђивању угља из увоза.

Говорећи о Нафтној индустрији Србије, Ђедовић је рекла да је то веома важно предузеће за привреду Србије и додала да је промена у власничкој структури значајно стратешко питање.