Машински факултет у Београду утемељен на великим достигнућима

Машински факултет у Београду утемељен на великим достигнућима

29/10/2022 Off By BERB

Foto: Ministarstvo prosvete

 

Министар просвете Бранко Ружић на свечаности поводом 74. године рада Машинског факултета Универзитета у Београду, честитајући руководству факултета на успешном раду, наводећи да је Машински факултет утемељен на великим достигнућима и да је најбоља школа машинског инжењерства у ширем региону.

„Драги машинци, ви сте наш понос. Велико ми је задовољство што смо данас заједно да обележимо још једну успешну годину Машинског факултета и ова слика присутних је управо и оно што представља посебну вредност овог факултета – јединство науке и праксе – индустрије. Србија има сјајне темеље у образовању на којима данас зидамо вишеспратнице успеха“, рекао је министар.

Он је навео да је претходну годину обележило изванредно интересовање студената за упис на све техничке факултете, а „да је Машински факултет драстично напредовао у том смислу када се пореди време од пре 10 година“.

„ Време у коме живимо је време инжењерства. На повећању атрактивности студија машинства се радило годинама, али су и околности, које укључују и бројне стране инвестиције у нашој држави, ишле на руку. То повећано интересовање је допринело и подизању квалитета, навео је Ружић, додајући да све више дипломаца овог факултета остаје да ради у својој земљи и да је томе допринело повећање понуде квалитетних послова за инжењере, као и повећање зарада у континуитету, посебно последњих пет година.

Министар је рекао да је велики број компанија отворио развојно-истраживачке центре у нашој држави, што је кључно за увећање високотехнолошких радних места.

„Услови за студирање, али и услови за научни рад су све бољи. Ту Министарство просвете помаже“ рекао је Ружић, наводећи да је Министарство издвојило шест милиона динара ове године за реновирање прелепе читаонице Машинског факултета.

Министар је подсетио и да је Студентски центар изврсности овог факултета добио Доситејеву повељу Министарства просвете због сјајних резултата студентских тимова који су радили на различитим иновативним пројектима

у области ваздухопловства, моторних возила, бродоградње, роботике и биомедицинског инжињерства. (Беоавиа, Формула студент).

Он је истакао да је Савез студената Машинског факултета изузетно активан по свим питањима која су од утицаја на школовање, али и даљи развој каријере студената.

Декан факултета проф. др Владимир Поповић рекао је да је Машински факултет утемељен на значајним достигнућима у прошлости и традицији за понос, као и на бројним генерацијама и чувеним професорима који су му име пронослили широм света.

„Међутим, на факултету постоји и нова енергија, знање и елан за унапређење многих сегмената рада, како би факултет и у будућности остао камен темељац образовања и науке. Стога се наставни програми стално унапређују. Теме као што су напредне технологије, роботика, Индустрија4.0, вештачка интелигенција, биомедицинско инжењерство, обновљиви извори енергије, е-мобилност, као и многе друге традиционалне инжењерске дисциплине представљају области које изучавају студенти машинског факултета“, рекао је Поповић.