Rada Komazec: Veličanstveni festival knjige

Rada Komazec: Veličanstveni festival knjige

29/10/2022 Off By BERB

Izvor: Jedinstvo

 

Nakon pandemije i dvogodišnje pauze u toku je sedmodnevni praznik knjige na Beogradskom sajmu, najveći i najposećeniji u ovom delu Evrope. Ispod visokih svodova sajamskih zgrada vri kao u košnici a pored šarenila knjiga i lepo opremljenih štandova , program u svim salama za promocije je prepun. Na raskošnom štandu “Panorama” – Jedinstvo na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga zatičemo brojne posetioce, nove naslove, ali i energičnu, vrednu, harizmatičnu ženu, vrsnu novinarku i književnog kritičara čijem budnom oku ništa ne može da promakne, urednicu svih ovih izdanja i direktoricu “Panorama” -Jedinstvo – Radu Komazec.

 

Upitali smo je šta za izdavače i knjige, a šta za čitaoce znači Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.
“ Knjige čuvaju, pamte i prenose reči, dajući im energiju , život i smisao. Beogradski sajam knjiga je jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta, autora, izdavača i čitalaca u ovom delu Evrope. Beograd je, takođe, jedna otvorena knjiga koja uvek posetioce dočekuje raširenih ruku. Mnogo je izdavača i domaćih i stranih što je pokazatelj da nema granica za knjige , nema granica za autore “, rekla je Rada Komazec i dodala: “ Ako znate da ste potpisali vredno delo ono ima svoj život i u tome je nenadmašna moć knjige. Nikoga ne oblikuje samo jedna kultura, baš kao što ni jezik nema za cilj da odvaja ljude, već da se ljudi sporazumevaju i da u rečima drugih otkrivaju sebe. Ova živa atmosfera u carstvu lepih i dobrih štiva, u izazovnim vremenima mnogima su bila uteha. U knjigama se pohranjuje prošlost, sadašnjost, život, a pre svega, znanje , a znanje osvetljava suštinski smisao života. Ovo je, dakle, jedna reprezentativna međunarodna kulturna manifestacija , promocija knjige, poslovni susreti izdavača i autora , stručne tribine i sve na temu knjige. Beogradski sajam knjiga je stekao kultni status i ugled potvrđujući da kultura ne može samostalno funkcionisati već je neminovnost preplitanja kako regionalne tako i evropske i svetske kulture ”.

Na pitanje šta je presudno kod izbora naslova, Rada Komazec odgovara:

“ Izbor naslova za kojima će posetioci posegnuti , naravno, zavisi od afiniteta i čitalačkog senzibiliteta jer književnost je područje slobode i mašte, a sajmovi knjiga su stara evropske tekovina. Ovom prilikom poštovaoci književnosti će moći da se na jednom mestu upoznaju sa ovogodišnjom domaćom i inostranom izdavačkom produkcijom i steknu mogućnosti da dopune i obogate svoju privatnu kolekciju knjiga i bibliotekačke fondove naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća ili je obnove uvek aktuelnim klasicima književnosti”.

Odgovarajući na pitanje sa čime se predstavlja izdavačka kuća “Panorama” Jedinstvo, čiji je direktor i urednik, Rada Komazec je kazala: “Do progona iz Prištine , Jedinstvo je bilo među pet najvećih i najznačajnijih izdavača u Srbiji . Na hrabar i nepokolebljiv način Jedinstvo -Panorama je kod mnogih rasplamsala plamen čitalačkog saznanja. Izdavačka delatnost Jedinstvo je već 78 godina neizostavni saputnik mnogih čitalaca.

Sama činjenica da ovaj Sajam postoji 65 godina, a naša izdavačka delatnost “Panorama” -Jedinstvo 78 govori o značaju i tradiciji vrednoj poštovanja. Na ovogodišnjem Sajmu se predstavljamo sa starim i novim naslovima i bogatim programom promocija knjiga i autora. Uprkos trijumfu tehnologije knjige opstaju. one nas vode preko okeana i granica . Ni vreme ni prostor ne predstavljaju im prepreku. Zato u ova olujna i teška vremena uživajmo na najimpozantnijoj priredbi knjiga”, istakla je na kraju direktorica Rada Komazec.

S. Đukić