Др Орлић са високим комесаром ОЕБС

Др Орлић са високим комесаром ОЕБС

26/10/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

„Србија је дубоко посвећена не само заштити, већ и континуираном унапређењу права припадника националних мањина који живе на њеној територији, и наставиће да своје законе примењује једнако за све грађане, без обзира на њихову националну, верску и другу припадност“, изјавио је председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић током данашњег састанка са високим комесаром ОЕБС за националне мањине Кајратом Абдрахмановим.

 

Истакао је да Србија придаје велики значај институцији високог комесара, да је сарадња годинама уназад на одличном нивоу, те да примењује један од најпрогресивнијих Закона о заштити права националних мањина.

Високи комесар ОЕБС је нагласио да Србију сматра једним од најпоузданијих партнера и изразио своје задовољство односом наше државе према положају националних мањина. У том смислу, поздравио је и посвећеност Народне скупштине овом питању.
Др Орлић је информисао високог комесара о предлогу да своје место у Влади Србије нађу представници националних мањина, како на министарским, тако и на функцијама државних секретара, а да су међу потпредседницима Парламента већ представници изборних листа националних мањина. Подсетио је да ће у новембру ове године бити одржани избори за чланове националних савета националних мањина, те да је Републичка изборна комисија досад прогласила чак 35 изборних листа националних мањина.

Указао је и на положај српске националне мањине у региону и замолио високог комесара ОЕБС да ово питање држи високо на својој агенди.