Представљене активности Министарства просвете у области људских и мањинских права

Представљене активности Министарства просвете у области људских и мањинских права

26/10/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Активности Министарства просвете, науке и технолошког развоја на пољу људских и мањинских права представљене су данас на штанду Министарства, у оквиру Сајма образовања.
Посетиоци су имали прилику да виде уметнички и музички програм који су припремили ученици и наставници Школе за оштећене слухом-наглуве „Стефан Дечански“ из Београда.

Директорка школе Душица Буквић истакла је да школа има близу 300 ученика из целе Србије и да је реч о школи са дугом традицијом.
„Школа ове године прославља 125 година и представља највећу и најстарију установу овог типа у Србији и региону. Желим да се захвалим Министарству на подршци и досадашњој сарадњи“, казала је она.

Наставници ове школе су на штанду Министарства представили резултате пројекта о подршци наставницима из школа за образовање ученика са сметњама у развоју.

Презентован је и пројекат „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којима је потребна додатна подршка“, али и дигитална библиотека Основне школе „Др Драган Херцог“, која пружа подршку ученицима на болничном и кућном лечењу.

Основна школа “Здравко Гложански” из Бечеја извела је интерактивни “Форум театар”, у оквиру којег су ученици приказали на који начин могу да се превазиђу ситуације вршњачког насиља, као и улогу сваког од актера од појединца до институције у спречавању насиља.

Прва обреновачка основна школа представиле је резултате пројекта РЕВИС- „Одговор на вршњачко насиље над децом у школама и повезаним окружењима“.

На штанду Министарства посетиоцима су били доступни и материјали настали у оквиру заједничких пројеката Министарства и Савета Европе из области образовања за демократску културу (пројекат Квалитетно образовање за све).

Међу школама које су се данас представиле била је и школа ОШ ”Петефи Шандор” из Бечеја, а током дана своје активности презентоваће и ОШ “Бранко Пешић” из Београда.

Посетиоци су имали прилике да се упознају и са различитим приручницима и брошурама из области инклузивног образовања, превенције насиља и образовања мањина.

У 18 часова, у конференцијској сали, биће одржана конференција о ХПВ вакцини, у организацији Удружења Родитељ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић- Батут“. О овој теми родитељима ће говорити Гордана Племић из Удружења „Родитељ“, као и имунолог Милош Марковић са Медицинског факултета у Београду.