Festival italijansko-srpskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Festival italijansko-srpskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

26/10/2022 Off By BERB

Foto: Warp studio, IES arhiva

 

Nakon svetske premijere u Rimu, film “Lamborgini: čovek koji je stvorio legendu”, u režiji i scenariju Oskarovca Roberta Bobija Moreska, ekskluzivno je predstavljen beogradskoj publici, na svečanom otvaranju Festivala italijansko-srpskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

Glavne uloge u ovom biografskom filmu o legendarnom preduzetniku i vizionaru Feruču Lamborginiju tumače Frenk Grilo, Mira Sorvino, Gabrijel Birn, Hana van der Vestujsen, kao i mladi glumac Romano Ređani.

Produkciju je radio Lambo film LLC i Notorious Pictures u saradnji sa Prime Video, dok izvršnu produkciju potpisuje Iervolino & Lady Bacardi Entertainment (ILBE), matična kompanija lokalnog kreativnog studija za animaciju Iervolino Studios.
Deo vizuelnih efekata (VFX-a) za film urađen je u Iervolino Studios, pod supervizijom Pitera Nalija, direktora animacije i vizuelnih efekata u ILBE. Ovo ostvarenje, koje će se distrubuirati širom sveta idealan je primer uspešne filmske saradnje Italije i Srbije, što je i glavna misija poslovanja ILBE i IES u našoj zemlji.
Svečanom otvaranju Festivala i premijeri filma prisustvovali su i NJ.E. ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, kao i srpski ambasador u Italiji Goran Aleksić, zatim umetnička direktorka Festivala Gabrijela Karluči, upravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović, kao i izvršni producenti filma Andrea Jervolino i ledi Monika Bakardi, koji su se tom prilikom i obratili publici. Andrea Jervolino i ledi Monika Bakardi su dvojici ambasadora poklonili unikatne postere sa potpisima ekipe filma „Lamborgini: čovek koji je stvorio legendu“. Specijalno iznenadjenje večeri bio je italijanski glumac Romano Ređani, koji tumači mladog Feruča Lamborginija, a među prisutnima bio je i Piter Nali, ispred ILBE grupe.
“Italija i Srbija su godinama uspešno sarađivale na polju filmske industrije i neizmerno mi je drago što imamo priliku da kroz Iervolino Studios doprinesemo održavanju tih važnih odnosa dve zemlje. Naš kreativni studio za animaciju trenutno je u punom zamahu i veoma sam ponosan na skoro 150 talentovanih ljudi koji zajedno rade na kreiranju originalnih karaktera, priča, realizaciji internacionalnih projekata i filmova za svetsku distribuciju”, istakao je Andrea Jervolino, direktor i suosnivač kompanija ILBE i IES.
Premijeri je prisustvovala i ledi Monika Bakardi, svetski priznata producentkinja i suosnivačica ILBE i lokalnog Iervolino Studios, koja je ovom prilikom iskazala veliko zadovoljstvo što se film “Lamborgini: čovek koji je stvorio legendu” predstavlja na jednom ovako izuzetnom kulturnom događaju, koji spaja vrhunske filmske stvaraoce i pruža nove mogućnosti za saradnju srpske i italijanske kinematografije.
Među zvanicama na premijeri našli su se i predstavnici eminentnih srpskih i italijanskih filmskih institucija i organizacija.

Nakon svetske premijere u Rimu, zahvaljujući partnerstvu Festivala italijansko-srpskog filma i Filmskog festivala u Rimu, film je ekskluzivno prikazan u Beogradu, a u bioskopima širom Srbije naći će se od 8. decembra, u distribuciji Blitz filma.
Objavljivanje prikaza i kritika je strogo zabranjeno pre zvaničnog početka distribucije u Srbiji.

***
O filmu
„Lamborgini – čovek koji je stvorio legendu“ je biografski film-drama reditelja i scenariste Bobija Moreska. Glavne uloge tumače Frenk Grilo, Mira Sorvino i Gabrijel Bern. Film se zasniva na biografiji slavnog preduzetnika, Feruča Lamborginija, od osnivanja njegove fabrike traktora, do projektovanja i proizvodnje legendarnih Lamborgini luksuznih sportskih automobile, koji su definisali njegovu zaostavštinu.

***
O Iervolino Studios:
Kreativni studio za animaciju Iervolino Studios predstavlja rezultat dobrih odnosa i uspešne kulturno-umetničke saradnje Italije i Srbije.
Nakon dve godine postojanja u Srbiji, zapošljava skoro 150 umetnika i kreativnih stručnjaka koji kreiraju kratke animirane sadržaje za svetsku distribuciju. U dva unikatno dizajnirana studija opremljena najsavremenijom tehnologijom, u Beogradu i Novom Sadu, za dve godine su kreirane 54 epizode animiranog serijala ,,Puffins Impossible“, sa Džoni Depom u glavnoj ulozi.
Serijal je kreiran u Iervolino Studios i produciran u Archangel Digital Studios Miloša Bikovića. Od aprila ove godine dostupan je u više od 120 zemalja širom sveta putem striming platformi Apple TV, Amazon Prime, Google Play, Chilli i Tatatu. Povodom promocije serijala Džoni Dep je u oktobru prošle godine bio gost Srbije, kada je zvanično otvoren ogranak studija u Beogradu.