Брига о деци и младима у Србији заједнички приоритет Mинистарства и УНИЦЕФ-а

Брига о деци и младима у Србији заједнички приоритет Mинистарства и УНИЦЕФ-а

13/07/2022 Off By BERB

Foto: MINRZS

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и директорка УНИЦЕФ-а у Републици Србији Дејана Костадинова обишле су Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској и том приликом разговарале са запосленима и корисницима.

Министарка Кисић захвалила је УНИЦЕФ-у на досадашњем ангажовању, као и на свим заједничким пројектима који су у току, а који имају за циљ побољшање услова живота корисника установа социјалне заштите, а посебно деце.
Министарка је указала на то да је Република Србија учинила велике и значајне кораке у процесу измештања деце из установа социјалне заштите, како враћањем у биолошке, тако и измештањем у хранитељске породице. Она је подсетила да је то и један од циљева Стратегије деинситуционализације, коју је Србија недавно усвојила.

Кисић је оценила да је процес деинситуционализације дугорочан и да Република Србија, активно и са великом пажњом ради на развијању различитих видова услуга социјалне заштите, посебно на локалном нивоу, а све у циљу стварања најприроднијих услова за боравак, живот и развој деце.
Директорка УНИЦЕФ-а Дејана Костадинова похвалила је мере које Република Србија предузима, када је у питању процес деинституционализације и истакла значај успостављања различитих услуга социјалне заштите на нивоу локалних заједница, а посебно оних који пружају подршку биолошким породицама.
Костадинова је истакла да се током обиласка Центра у Звечанској уверила колико су запослени у овој установи посвећени деци и са колико љубави и пажње брину о њима како би се она осећала као у свом дому.
Министарка Кисић и директорка Костадинова изразиле су уверење да ће сарадња Министарства и УНИЦЕФ-а бити још јача са још више успешно реализованих заједничких пројеката.