Добровољни ватрогасци у истом рангу са професионалним

Добровољни ватрогасци у истом рангу са професионалним

22/05/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је данас у месту Буковац на Фрушкој гори уручењу униформи за гашење шумских пожара припадницима Добровољних ватрогасних друштава и поручио да наша држава не прави разлику између добровољног или професионалног ватрогасца, баш као што ни ватра не прави ту разлику.

 

„Нема разлике између добровољног или професионалног ватрогасца. Ватра не прави ту разлику, па што би онда је правили ми. Нема веће обавезности од добровољности. Када си сам одлучио да нешто будеш или да нешто радиш, нема веће обавезе од те. Сваки наш избор нас обавезује. Ја знам да говорим пред хуманим и храбрим људима који су спремни да себе и своје време жртвују за друге, не тражећи надокнаду, па често ни признање и на томе, ако вам нешто значи, ја вам се захваљујем. Али више од тога, постоји захвалност свих оних људи чију сте имовину, здравље, живот, спасили”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин истичући да му је безбедност и здравље припадника ДВД-а једнако важно као и здравље професионалних ватрогасаца-спасилаца, те да ће држава и МУП наставити са даљим улагањима и развијањем добровољних ватрогасних друштава.

„Зато што ватра не прави разлику између добровољног или професионалног ватрогасца, не правимо је ни ми. Зато опрема коју имате је онаква какву носе и професионални ватрогасци. Ваша безбедност и ваше здравље мени нису ни мало мање важни зато што нисте припадници Министарства унутрашњих послова. И то од вас тражим, будите безбедни, орден добија онај који се врати. Не мора се бити мртав или повређен да бисте били херој. А да спречите да будете повређени или да страдате, помоћи ће ова опрема, али више од свега, помоћи ће обука, оно што научите да примените”, поручио је министар полиције Александар Вулин, захваливши се породицама чланова ватрогасних друштава и поручивши им да живе са добрим, честитим и хуманим људима.

Лука Чаушић, в.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације, и Драган Ћапин, председник Ватрогасног савеза Србије, захвалили су се министру унутрашњих послова Александру Вулину за личну подршку у развоју Сектора за ванредне ситуације, али и за подршку у развоју Добровољних ватрогасних друштава.

Лука Чаушић, в.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације истакао је да је бити добровољни ватрогасац врхунска људска одлика, али и врхунски израз патриотизма.

„Огроман корак напред направили смо од доласка министра Александра Вулина на чело Министарства унутрашњих послова. Подсетићу вас да је 130 милиона динара у последњих годину дана МУП одвојио за добровољне ватрогасце, то се до сада није десило“, рекао је Лука Чаушић, в.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације.

„Успели смо да уз финансијску подршку МУП-а Републике Србије формирамо јединицу од 100 људи и опремимо је комплетима личне опреме за гашење шумских пожара и пожара на отвореном простору. На тај начин подигнут је степен оперативности ДВД-а да у сваком тренутку буду на располагању и пружању помоћи професионалним ватрогасно-спасилачким јединицама, уколико за тим постоје потребе“, рекао је Драган Ћапин, председник Ватрогасног савеза Србије.