Иновацијама у науци и истраживању унапређујемо родну равноправност

Иновацијама у науци и истраживању унапређујемо родну равноправност

20/04/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

„Научнице широм света оствариле су неке од најзначајнијих резултата и заслужне су за велика светска открића, али подаци нам показују да су и даље недовољно заступљене у истраживачким и научним круговима и теже добијају признања за своје успехе. Само три одсто Нобелових награда за науку икада је додељено женама, на глобалном нивоу је платни јаз између жена и мушкараца у СТЕМ наукама 16 одсто, док међу члановима САНУ доминирају мушкарци. Све ово нам говори да се жене у науци суочавају са бројним тешкоћама и неједнакостима“, изјавила је данас Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност.

 

Она је, на отварању конференције поводом обележавања Светског дана креативности и иновација, истакла да је родна хијерархија омеђена патријархалним обрасцима присутна у свим областима, укључујући науку.
„Наука је један од главних покретача иновација и друштвеног напретка и управо је зато важно да у области науке и истраживања поштујемо и промовишемо принципе родне равноправности и да женама омогућимо видљивост и признање какво заслужују, али и да осигурамо да се више девојака и жена одлучи да започне каријеру у овим областима“, рекла је она.

„Агенда Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године ставља фокус на жене у науци, као и улогу креативности и иновација у постизању родне равноправности и креирању праведног и правичног друштва, и то је стратешки план како Уједињених нација, тако и Републике Србије. Жене су недовољно заступљене у науци и њихова постигнућа су недовољно призната, зато је изузетно важно да радимо на повећању видљивости жена у науци и на стварању подстицајног окружења за све девојке и жене које се баве науком и истраживањем“, изјавила је Милана Рикановић, директорка Агенције UN Women у Србији.

„Данас смо овде са циљем да пошаљемо поруку свим девојчицама, девојкама и женама у науци да буду поносне на своје досадашње резултате и да је важно да преузму иницијативу у креирању будућности, као и да се боре за своје идеје. Шира друштвена заједница треба да препозна заслуге и да цени рад и труд свих жена у науци, али и жена које су домаћице и које раде на унапређењу положаја жена на селу“, рекла је проф. др Сања Подунавац Кузмановић, председница Удружења научница Србије СРНА.

Др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, истакао је да подаци из привреде показују да жене и мушкарци још увек нису равноправни јер још увек није 50% жена власница предузећа, као и то да и даље постоји платни јаз у многим областима.
„У сарадњи са Удружењем научница Србије подржавамо женска предузећа, са фокусом на предузећа којима жене заиста управљају, а не она где су жене само званично власнице. Наш циљ је да подржимо жене да буду још успешније у ономе што раде, а да истовремено мењамо перцепцију мушкараца о томе која је улога жена и томе да оне имају једнака права у свим областима“, истакао је Иванишевић.

Конференцију „Оне креирају – оне иновирају“ организовало је Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Удружењем научница Србије СРНА и Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women, у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ који финансира Европска унија.

Конференција је организована поводом Светског дана креативности и иновација, који се обележава 21. априла, са циљем да допринесе стварању бољег окружења кроз друштвени ангажман, уметност и науку.