Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

17/11/2021 Off By BERB

Фото: mfin.gov.rs

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Европске уније (ЕУ) у Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарао о економској ситуацији изазваном пандемијом корона вируса, о буџету за 2022. годину, као и о зеленој агенди и спровођењу капиталних пројеката.

 

 

Министар Мали је амбасадору пожелео добродошлицу и истакао да верује да ће добро сарађивати у будућности. Он је додао да је макроекономска ситуација у земљи веома повољна, те да ће раст БДП-а до краја године бити већи од 7%, а удео јавног дуга у БДП-у 58,2%. Како је рекао, Србија је ушла у кризу изазвану корона вирусом потпуно спремна, а с обзиром на то да је имала четири године за редом суфицит у буџету. За следећу годину је планиран раст привреде од 4,5% и дефицит од 3%.

 

Амбасадор Жиофре је честитао министру Малом на снажном економском и финансијском опоравку од кризе Ковид-19 и резултатима који су континуирано бољи од очекиваног. Захвалио се министру финансија на доброј сарадњи око Програма економских реформи ЕУ у оквиру ког се Србија и ЕУ заједнички договарају о главним социо-економским реформама чији је циљ поспешивање конкурентности и унапређење услова за инклузиван раст и стварање нових радних места.

 

Амбасадор се осврнуо и на програм реформи управљања јавним финансијама и истакао да то представља здраву основу за планирање реформи управљања јавним финансијама у наредним годинама, те да ће ЕУ помоћи у спровођењу тих реформи.  Он је такође нагласио важност тога да сви поступци јавних набавки, укључујући међудржавне споразуме, поштују начела једнаког третмана, недискриминације, транспарентности и конкуренције у складу са стандардима ЕУ како би се обезбедило здраво коришћење јавних финансија.

 

Саговорници су разговарали и у о буџету за 2022. годину, а министар Мали је тим поводом истакао да се поштује фискални календар, да се буџет усваја на време, те да ће се уз њега усвојити и завршни рачун за 2020. годину. Додао је да ће наредне године у буџету бити рекордна издвајања за капиталне инвестиције, која ће додатно утицати на раст БДП-а. Амбасадор ЕУ је истакао да је добро што се у том смислу ове године одржало и јавно слушање о буџету, у коме су учествовале организације цивилног друштва.

 

Тема састанка је била и регионална иницијатива „Отворени Балкан“, а министар Мали је тим поводом рекао да је протеклог викенда одржан веома успешан скуп у Нишу са министрима из влада Албаније и Северне Македоније, те да ће се у децембру одржати самит у Тирани. Рекао је да је ова иницијатива веома важна за грађане све три земље јер омогућава слободан проток роба, услуга и људи, и додао да је отворена за друге партнере из региона Западног Балкана. Амбасадор је рекао да подржава ову иницијативу и додао да је важно да јој се и други придруже.