Радови на проширењу и модернизацији луке Прахово

Радови на проширењу и модернизацији луке Прахово

09/07/2021 Off By BERB

Радови на модернизацији луке Прахово крећу у септембру, а пуну функционалност овe најважнија српска лука на Дунаву очекујемо током 2024. године, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја инфраструктуре Томислав Момировић.

 

 

 

“Луке су будућност саобраћаја, а Прахово је наша најзначајнија лука на простору Србије. У септембру крећемо у прве радове и очекујемо да до 2024. године завршимо цео комплекс са модерном инфраструктуром и складиштима и везама са копненим саобраћајним коридорима. Kада завршимо модернизацију луке Прахово, она ће да има три пута већи капацитет у пријему робе него данас. Прахово има и значајан индустријски капацитет, а само у овом тренутку има преко хиљаду запослених са платом између 600 и 650 евра. Сви знате да је план Владе и председника републике да се плате у наредних пет година повећају на 900 евра и са овим инвестицијама стичемо услове да реализујемо тај циљ”, рекао је министар Момировић.

 

Према његовим речима, план Владе Србије је да Дунав и Саву до 2023. године повеже са железничким и путничким коридором 10 и у тим плановима искористи велику подршку Европске инвестиционе банке.

 

“Ту пре свега мислим на проширење луке Прахово, затим на реконструкцију преводнице Ђердап 2 и на вађење потопљене немачке флоте из Другог светског рата које блокира водни саобраћај у овом делу Дунава. Овај захтевни пројекат вађења флоте ће да започне у марту или априлу следеће године и будно ћемо да пратимо његову реализацију”, навео је министар Момировић.

 

Шеф регионалне канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Алесандро Брагонци истакао је да је Европска инвестициона банка један од главних страних инвеститора у велике инфраструктурне пројекте у Србији са преко 6,2 милијарди евра као подршка пројектима.

 

“Република Србија улаже знатне напоре у модернизацију саобраћајне инфраструктуре. Од ових пројеката очекује се повећање трговинске размене са суседним државама чланицама ЕУ, као и одрживи привредни развој републике Србије”, рекао је Брагонци.

 

Посету луци Прахово, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић искористио је да обиђе и радове на деоници регионалног пута од Неготина до Зајечара.

 

“Радови се изводе одличном динамиком на траси у дужини од 25 км. Kада се ови радови заврше, цела деоница магистралног пута у дужини од 52 км биће реконструисана. Задати рок је до 15. октобра и очекујем да посао буде завршен до тада, јер грађанима морамо да обезбедимо сигуран и безбедан пут”, навео је министар Момировић.