Завршен 46. фестивал монодраме и пантомиме

Завршен 46. фестивал монодраме и пантомиме

05/07/2021 Off By BERB

Фото: Сања Вељковић

 

Проглашењем победника и уручењем награда свечано је завршен 46. Фестивал монодраме и пантомиме, одржан од 1. до 4. јула, на сцени Позоришта лутака Пинокио и у Старој царинарници у Земуну, уз подршку ГО Земун, Министарства културе и информисања и Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

 

 

 

Златна колајна „Маја Димитријевић” за најбољу монодраму, по мишљењу стручног жирија, као и награда публике Златна колајна „Синиша Дашић” припале су глумцу Слободану Бештићу за представу „Ноћни писац”, у продукцији Народног позоришта у Београду и трупе Траблејн/Јан Фабр, по тексту и у режији Јана Фабра.

 

  • Златну колајну „Маја Димитријевић” жири једногласно додељује Слободану Бештићу за глумачки полифону, фасцинантну игру у представи „Ноћни писац”, у режији Јана Фабра. Слободан Бештић, глумац трагалац, храбро, бескомпромисно истражује глумачки сценски израз, откривајући најинтимније просторе  савременог уметника какав је Јан Фабр. Слободан Бештић креће се кроз бескрај глумачког израза који је за њега изнова и изнова начин да живи живот на сцени аутентично и играчки и интелектуално моћно, ван сваког клишеа. Бештић је у Фабру пронашао свог редитеља а Фабр свог глумца, сценски и его и алтер его, укратко препознали су се и креирали представу за памћење и у духу савременог сценског израза – у свом образложењу истакао је стручни жири – Татјана Мандић Ригонат (редитељка и председница жирија), Иван Перковић (глумац, победник фестивала 2019. године) и Бојан Кривокапић (драмски уметник).

Награду „Миодраг Андрић – Љуба Мољац” за најбољег младог глумца/глумицу стручни жири доделио је Николини Вујевић за улогу у ауторској представи „Нина”.

  • Николина Вујевић је ауторка текста, редитељка, текстописац сонгова, креаторка костима, а изнад свега млада глумица која је сложено измаштала монодраму „Нина“. Гледајући њену представу уживали смо у глумачким бравурама, богатству израза, маштовитим сценским решењима, инвентивном повезивању судбине Чеховљеве Нине из Галеба са судбином савремене глумице у потрази за глумачком срећом и смислом глумачког позива – образложио је стручни жири своју одлуку.

 

Од селектованих шездесет четири представа, на овогодишњем фестивалу у такмичарском делу програма учествовало је седам монодрама, док је једна представа из области пантомиме изведена у категорији без конкуренције, с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију и немогућност доласка уметника из иностранства.  Златна колајна за пантомиму из тог разлога ове године није додељена.

Првог дана фестивала, који је отворила глумица Нела Михаиловић, публика је имала прилику да види представу „Рече ми један човек, ћераћемо се још, кад бидем млађи“ у извођењу Петра Божовића и монодраму „Нина“ Николине Вујевић. Наредног дана, Наташа Петровић – глумица Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара извела је представу „Чучук Стана“, а након ње Бошко Пулетић извео је монодраму Позоришта Славија „Живојин Мишић“. Трећег дана фестивала, у суботу, 3. јула, на програму су биле монодраме „Чај са Кублај каном“ глумца Југослава Крајнова (трупа „Упалимо рефлекторе“, Нови Сад) и „Хасанагиница’’ у извођењу глумице Марије Ђајић из Поетског театра БиТ из Требиња. Такмичарски део фестивала затворио четвртог дана фестивала глумац Слободан Бештић монодрамом „Ноћни читач“, у продукцији Народног позоришта из Београда. Након завршене последње представе, док је стручни жири и жири публике већао, наступили су пантомимичари Марко Стојановић и Далија Иманић са комадом „Чекајући небо – кад ће више?!“.

Публика 46. Фестивала монодраме и пантомиме имала је прилику да ужива и у пратећем програму фестивала – пантомимичарској анимацији на Земунском кеју и програмима у Старој царинарници у Земуну поводом промоције књига – „Анегдоте и цртице из позоришног живота“, друго допуњено издање, Милована Здравковића, „Чучук Стана“ Жељка Хубача и „Комуникатор = Гладијатор“ Марка Стојановића.