Saradnju u regionu odvojiti od uskih političkih interesa

Saradnju u regionu odvojiti od uskih političkih interesa

10/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je da je današnji sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala i da se više pričalo o drugim temama, među kojima i o dijalogu Beograda i Prištine, nego o onome što je potrebno regionu.

 

Brnabić je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je neko drugi razgovor prebacivao na teren politike.

Ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i to da je saradnja važna, naglasila je premijerka.

Ona je navela da je tokom samita imala razmenu mišljenja sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, dodavši da je bilo njegovih provakacija i ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje.

Predsednica Vlade je prenela da je Kurti govorio o tome kako ne može više ovako da se sarađuje nego u durgačijem formatu u kome su Kosovo i Srbija jednaki partneri.

Brnabić je naglasila da mu je odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike jer je Srbija suverena država, a takozvano Kosovo nije, i da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Premijerka je naglasila da region očekuju važni projekti, podsetivši na to da će 1.jula stupiti na snagu Sporazum o ukidanju rominga na teritoriji Zapadnog Balkana.

Ona je najavila da će u septembru početi izgradnja takozvanog auto-puta mira od Niša do Merdara, pri čemu je izrazila očekivanje da će tada u Srbiji biti prisutni i predstavnici Evropske unije.

Imamo do kraja godine i početak izgradnje gasovoda do Bugarske, što je važan regionalni projekat, a onda već u prvom kvartalu 2022. godine početak još dva važna projekta, navela je Brnabić.

Predsednica Vlade je objasnila da je jedan železnički Koridor 10, odnosno modernizacija kompletne trase od Beograda do Preševa, a drugi pruga između Niša i Dimitrovgrada.

Brnabić je precizirala da je vrednost Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan devet milijardi evra, dodavši da je EU opredelila i dodatna sredstva, ali to će zavisiti od projekata.

Premijerka je rekla i da Srbiji predstoje međuvladina konferencija, kao i nekoliko regionalnih samita, među kojima je i nastavak Berlinskog procesa početkom jula.

Na Samitu su učestvovali i i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.